Lumea visează că dacă mergi în Germania mergi în concediu și o să-ți întindă un preș. Că în România e rău iar în Germania nu e corupție. Totul e legal și automatizat, nu ai de stat la ghișee și multe, multe alte beneficii.

Măi tată. Dacă vrei să emigrezi într-o țară străină te duci, ca Germania, te duci acolo ca să…Arbeit. Și din greu. Că așa ești acceptat și respectat de ei. Dacă te duci să freci luleaua și îi privești pe ăia ca pe angajații tăi, nu o să-ți meargă și o să te întorci cu coada între picioare.

Spun asta în calitate de om care a muncit și locuit în Germania mai bine de 2 luni jumate consecutiv. Muncești, îți vezi de treaba ta, câștigi bani mulți și cam aia e. Te întorci și faci ceva acasă cu ei.

Mă amuză și mă intrigă cum unele persoane se dau experți în emigrare când ei nu au nici măcar două luni locuite acolo. Dar îți povestesc în schimb tot ce vrei să știi despre emigrare. Și-au făcut și pagini dedicate emigrării. Și dacă s-ar putea îți oferă și sfaturi contracost, bineînțeles, despre cum e în Germania și ce trebuie să faci.

Nu e așa. Nu arzi luleaua și te plimbi pe stradă făcând poze. Acolo muncești. Și nu muncă de genul cum bat eu acum din taste la PC. Ci muncă de-ți transpiră fruntea sau te epuizează. Că de-aia-s nemți și au și noi nu.

Că noi ne bășim și ei muncesc.

Dacă vrei să bați din taste în Germania, atunci învață un job, o meserie bine-plătită la PC de bătut din taste, învață limba Germană, găsește-ți un angajor și emigrează.

Nr. 1 dacă vrei să emigrezi trebuie să muncești din greu. Asiduu. Or tu nu știi ce înseană să nu mai poți merge și păși normal de oboseală când te întorci la cameră de la muncă. Cam așa e. Trebuie să nu te mai poți ține pe picioare bine la început când ești acolo dacă vrei să…emigrezi.

Mă intrigă și mă amuză naivitatea unor așa-ziși blogări care dau sfaturi de emigrare când ei mai mult de două luni nu s-au bășit acolo. Și poate nici alea.

Vrei emigrare, caută un job, sunt atâtea site-uri, lasă vrăjeala și apucă-te de muncă. Îndură, muncește, taci și rabdă.

Așa e în străinătate în calitate de emigrant. Nu te așteaptă nimeni cu colăcei în codiță. Muncă, muncă și iar muncă. Că o mai arzi cu un blog sau ceva după serviciu dacă mai ai puterea și nu pici direct în pat de oboseală e treaba ta. E treaba ta ce faci în timpul liber. Dar acolo dacă nu muncești ești out. Țuric to Romania. Leneșii nu au ce căuta acolo.

Nu te oprește nimeni dacă ai bani să vizitezi în calitate de turist. Poți să iei Germania aia de la un capăt la altul dacă ai bani de hoteluri în care să te cazezi și de mâncare. Însă dacă vrei să te integrezi într-un cartier, într-o societate precum este cea nemțească va trebui să …muncești mult.

Și când spun mult, chiar mult. Adică să-ți dai silința lăsând vrăjelile.