Nu poți scrie, când ești la început, și de-abia ți-ai deschis blogul de doar câțiva ani, doar despre tine sau copii tăi sau că dorești pacea în lume, ce smartphone bengos ți-ai cumpărat, sau doar ce achiziții scumpe ai făcut sau bla, bla bla. Sau poți scrie, pentru că nimeni nu te oprește, dar nu faci trafic organic. Vino cu un tutorial mai bine despre cum se face un cont de PayPal pas cu pas. Este incredibil cât de multă lume nu știe cum se face acest lucru.

Când ești la început, primii 2-3 ani vechime

Nu uita, ești la început. Trebuie să fii fie util, fie interesant foarte în articolele tale. Marii bloggeri au deja un trib ( Zoso, Cetin). Adică niște cititori fideli, pe care i-au atras de partea lor. Ei citesc tot sau aproape tot la ce dau bloggeri publish. Ei au sute de mii de vizitatori lunar. Nu zeci de mii, sute de mii.

Poți scrie despre tine dar trebuie ca ceea ce scrii să atragă toată atenția. Nu ești singurul care și-a cumpărat ceva. E ok dacă faci din asta un review, dar nu trebuie să fie doar de dragul vânzării, sau a unei potențaile vânzări. Dacă îți place ce ai cumpărat și vrei ca toți să se bucure de ceea ce ai tu, recomandă cu tărie, cu fermitate, spune-le și de ce trebuie să cumpere. Oferă-le cât mai multe informații!

Nave în derivă, nu știu ce vor. Corect e mai bine

Citesc bloguri, persoanele de față se exclud, care sunt ca niște nave aflate în derivă. Scriu dar nu știu nici ei prea bine pentru ce. Vor să câștige bani din asta (se vede din afișarea de reclame Google Adsense), dar parcă ar și vrea să se laude. Dar doamne…am uitat de bani, mai bag repede un articol cu link-uri, poate mai pică un mic comision. Dar cum pentru bani trebuie să scrii articole lungi, documentate, care încearcă măcar să fie utile (cum e acesta), mai bine bagi de la tine. Te miri apoi că după 7 ani nu câștigi nimic de pe urma blogului.

Bloggeri respectivi nu direcționează cititorul spre o anumită acțiune specifică, într-un mod ferm, de exemplu ca a cumpăra ceva de pe link-ul tău de afiliat. O fac ca și cum se jenează. Ceva de genul…alții știu ce înseamnă link de afiliat, alții nu știu că eu și câștig pentru că ei îmi dai click pe link-ul de afiliat și cumpărăcum o fi. 

Nu! El, cititorul, „stăpânul tău”, pentru că clientul tău e stăpânul tău, trebuie să știe că ai și tu de câștigat din link-urile de afiliere. Majoritatea știu, dar sunt alții care nu. Atunci, informează-i tu, altfel, când vor deschide ochii mai bine, chiar și după 20 de ani, se vor simți trădați.

Se procedează ca și cum ai prinde un pește cu momeală. Îl vrăjești cu râma sau momeală și el mușcă. Nu e ceva sincer de genul…dragă cititorule, când cumperi ceva printr-un link de la mine, am de câștigat un comision. Adică așa cum se procedează în afară pe site-uri cu link-urile de afiliere, ca în imaginea de mai jos (doar un exemplu):

 

Se bazează într-o oarecare măsură pe neștiința unor utilizatori de internet, și au de câștigat bani. Firește, unii cititori ajută în mod intenționat bloggerul cumpărând în mod intenționat de pe link-urile de afiliat, pentru că îi place lui ce a scris blogger-ul. Sau drept recompensă că a fost util.

Pe site-urile din afară care oferă produse de vânzare prin link-uri de afiliat se specifică clar – cumpărarea de pe anumite link-uri aduce profit bloggerului. La noi e prosteală. În mare parte trebuie să recunoaștem că așa e.

În altă ordine de idei. Metode prin care să fii util cu articolele:

Orientează-te pe spre rezultate

Majoritatea bloggerilor care nu folosesc niciunul din punctele de mai sus se lasă de scris: nu câștigă nimic din blog, nu bani, nu atenție, etc. Singurul lucru pentru care scriu este nevoia de a se exprima prin scris, sau de a-și descărca frustrările.

Când ești la început, în anii 2023, nu mai poți avea succes cu un blog în care te plângi, în care arunci cu noroi într-o vedetă, pe merit sau nu, în care te iei de vreun personaj cunoscut. Această felie s-a luat de bloggeri care sunt considerați astăzi de top.

Nu câștigi bani, trafic, sau comentarii, sau orice alt tip de satisfacție pentru că…nu ești util. Sau pentru că nu ești interesant, poate doar pentru puțină lume. Trebuie să te interesezi despre blogging, despre ce înseamnă să scrii un articol pentru Google.

Când ești la început scrii și pentru Google, adică pentru trafic organic, în așa fel încât să ai mulți vizitatori și să poți arăta cât de cât niște Google Analytics Stats decente, eventualilor interesați. Nu te poți baza doar pe alți bloggeri mai titrați. E normal să mai lași comentarii, e normal și pentru link, dar nu abuza.

Excepții (cine nu scrie pentru Google)

Excepție fac autorii blogurilor care sunt scriitori și jurnaliști și offline. Există pagini cu literatură, pagini de jurnaliști independenți. Caz aparte fac și bloggeri consacrați, de top, care au început de mult timp. Ei și-au format un trib. Și tribul îi urmează, oriunde ei merg. Aceștia nu scriu pentru trafic organic neapărat. Ei nu-și fac prea multe griji dacă nu-i va plăcea unuia sau altuia ce scrie pentru că au fani lor care „sunt acolo”.

O altă excepție fac persoanele publice și care sunt titrate nu doar online ci și la TV sau în alte medii. Nici ei nu scriu pentru Google ci sunt acolo. Scrisul este meseria  lor și fac acest lucru, dar pentru că tehnica a evoluat, o fac și online. Mă refer la scriitori, jurnaliști, sau la cei care au cunoscut scrisul înainte ca WordPress să se joace cu puța în nisip. Aceste excepții nu sunt nevoite să scrie pentru trafic organic. Ele scriu pentru persoanele care îi caută și în online, și ei atunci vin și pe net, pentru că fanii vor asta.

Ce vrei de fapt să facă cititorul tău în urma articolului?

Când scrii, trebuie să te orientezi spre rezultat. Ce vrei defapt cu articolul? Vrei să vinzi un produs, atunci scrie articolul onest: am cumpărat asta, cumpărați-l și voi, îmi place la nebunie, merită cumpărat. Vreau să aveți și voi, pentru ca să vă bucurați și voi de ce mă bucur eu. Câștig și eu ceva din asta, pentru că trebuie să plătesc facturi.

Când vrei să educi, atunci trebuie să fii cât mai detaliat, cât mai precis și corect, să fie 100% educativ. Pentru site-urile cu tutoriale care sunt foarte vizitate și nu pot obține venituri din altceva există Google Adsense.

Metodele vechi merg, dar la cei vechi

Unii preiau informații de pe site-uri de știri și le îmbodobesc pe blog. Există site-uri de știri. Cam rar să reușești din așa ceva, mai ales că feliile sunt deja luate. Cei care își dau cu părerea despre știri din presă au luat deja felia aceasta. Ei se bazează pe ceea ce oferă alte site-uri de știri, au trafic mare, au un trib, notorietate, și e greu să-i smulgi de acolo pe cititorii lor. Este ca și cum ai încerca, să atragi de partea Kiev-ului militari îndoctrinați ruși.

Concluzie finală

În concluzie. Să crești un un blog trebuie în primul rând să te bazezi pe tine, pe scris, pe articole care să fie utile, pe trafic organic. Asta în primul rând. Totul se face cu răbdare și perseverență. Nimeni nu te va blama dacă mai lași un comentariu ici colo, pentru un link care să ducă pe site-ul tău.


PENTRU A PUTEA CÂȘTIGA BANI CU DAEDALUS ONLINE TREBUIE SĂ VĂ CONFIRMAȚI CONTUL PE EMAIL blank

    Acest formular folosește Akismet ca să reducă spamul. Află cum sunt procesate datele tale.