Unii citesc mai mult, alții deloc, alți câteva cărți pe an. Indiferent din care categorie ați face parte, indiferent de rasă, etnie, pătură socială, orientare sexuală, credințe religioase, etc, vă recomand mai jos 6 cărți pe care nu ar trebui în niciun chip să le ratezi. Să începem cu prima.

#1 Jurnalul fericirii

Este sau a fost lectură obligatorie la liceu, cel puțin pe vremea mea. Este scrisă de Nicolae Steinhardt, un evreu intelectual român, care a făcut pușcărie comunistă. El scrie în carte un jurnal postum despre ce a trăit în pușcărie și despre experiența lui, nu neapărat în ordinea în care s-au întâmplat ci de cum își aduce aminte.

Pe scurt el s-a convertit la creștinism în penitenciarele comuniste, povestește acolo în carte despre atrocitățile comise de regim, despre cum îi puneau să stea doar în picioare cu zilele, să doarmă chiar în picioare, ceea ce evident nu puteau, despre bătăile din pușcărie, despre interogatoriile securității, despre viața pe muchie, pe viață și pe moarte din penitenciar și despre cum faptul cum credința în Dumnezeu a reușit să-l facă să treacă chiar cu fericire peste toate greutățile. El s-a botezat în creștinism ortodox în penitenciar.

Este o carte despre supraviețuire poate mai mult decât una religioasă, deși conține și scrieri pe marginea credinței, și a fost scrisă ca ascultare la o mănăstire la care s-a retras după ce a terminat de executat pedeapsa. După punerea în libertate s-a călugărit.

Recomand această carte deoarece te învață că poate fi fericire chiar în cele mai precare condiții atunci când împrejurările și viața te forțează și te afli într-o situație care la prima vedere pare fără scăpare. Cartea o găsiți de vânzare AICI pe link.

#2 Cartea râsului și a uitării

Un scriitor ceh de origine a scris această carte care mi-a căzut întâmplător în mână și am citit-o cu suprindere, care mi-a arătat că literatura poate fi și altfel, sau poate faptul că literatura și eseistica a evoluat la alt nivel, s-a modernizat. Dacă vreți să un exemplu de literatură modernă, deși scriitorul, Milan Kundera, nu mai e printre noi de anul trecut, citiți această carte. Veți învăța o grămadă de chestii interesante și vă va plăcea. nu este o carte care să te facă să râzi, nu e cu bancuri, este o carte care te pune pe gânduri și te face să evoluezi. Cartea o găsiți de vânzare AICI pe link.

#3 Poeziile lui Eminescu

Citiți măcar un volum din poemele lui Eminescu. Am înțeles că ăstora mici de la școală nu li se mai dă Eminecu de citit și nici nu mai știu cine a fost mulți dintre ei. Eminescu a fost și cred că va rămâne cel mai bun poet care dintre cei care au vorbit sau va vorbi limba română. Este un artist care este imposibil să nu te facă să miști emoțional, un geniu, un maestru al stiloului. Găsiți AICI pe link de vânzare toată opera lui.

#4 Comportament inadecvat

Dacă este să trecem puțin în latura financiară aș recomanda cartea Comportament inadecvat tuturor celor ce vor să-și îmbunătățească cunoștințele de economie, cartea a câștigat un premiu Nobel pe economie și este scrisă de Richard H. Thaler. Fiind o carte oarecum grea mi-am propus să o mai citesc de încă câteva ori. Dacă sunteți antreprenor, dacă vreți să evoluați din punct de vedere al finanțelor personale este o carte care trebuie numaidecât citită. Cartea AICI pe link.

#5 Măcar o carte de Octavian Paler

O carte la alegere de Paler vă mai recomand să citiți. Poate fi Viața pe un Peron, Scrisori imaginare, Deșertul pentru totdeauna sau altele. Eu am citit Eul detestabil pentru că are legătură cu pasiunea mea, arta…pictura. Vă recomand acest autor deoarece în a fost cel mai citit autor român, și unul dintre cei mai buni intelectuali pe care țara noastră i-a avut. Găsiți AICI pe link cărți scrise de autor.

#6 Biblia

O am în casă, am citit-o toată, o mai deschid din când în când la întâmplare și citesc. Dacă nu ești un om religios măcar pentru cultura ta generală este bine să o citești, mai ales geneza și noul testament.  În felul ăsta o să ai și tu habar măcar un pic despre una dintre cele mai mari puteri din lume…cea religioasă. Se știe că Papii în trecut dețineau puterea, se știe și că acum în biserică și în armată oamenii au cea mai mare încredere, în felul acesta credința poate fi și o chestie care poate manipula mase. Ți-o recomand pentru cultura ta generală. Găsiți Biblia de cumpărat AICI.

Pe final

Indiferent dacă ești de acord cu lista mea sau nu eu îți recomand să citești măcar două trei cărți pe an pentru cultura ta generală dar și pentru exercițiul cititului, pentru a putea discerne un text și pentru a putea discerne ce vrea să spună acel text.


PENTRU A PUTEA CÂȘTIGA BANI CU DAEDALUS ONLINE TREBUIE SĂ VĂ CONFIRMAȚI CONTUL PE EMAIL DUPĂ ÎNREGISTRARE blank