Toamna este mai mult decât oricare alt anotimp, un amestec al culorilor care se joacă, stârnind imaginația oricărui pasionat de pictură și frumos. Este un anotimp complicat și plin de simboluri. De la câmpuri și livezi pline de rod, hore încinse în jurul recoltelor, bogație și veselie, și până la nuanțe adânci de tristețe, melancolie, romantism dezamăgit, finaluri nedorite și abandon neînțeles.

Sursa: Pixabay

Este un anotimp al nuanțelor, al poveștilor în care binele nu se discerne de rău și finalul nu se cunoaște încă. O bogăție de culori și senzații care au atins de-a lungul timpului penelul a numeroși pictori celebri dând naștere unor adevărate capodopere care-ți vrăjesc privirea și sufletul. Pictori precum Claude Monet, John Constable, Vincent Van Gogh, Isaac Levitan, Andrei Kushnir, Jackson Pollock și mulți alții au surprins fiecare într-o viziune diferită și un stil unic aceeași frumusețe sinceră și plină de emoție a naturii căzute în brațele toamnei.

Autumn Rhytm -Jackson Pollock

Sursa: Wikipedia

Toamna este surprinsă în unele opere în ipostaza de landscape pustiu, a cărui viață este dată doar de natura care vibrează în culorii vii. În alte creații apare ca un cadru expresiv al ființei umane, deseori întruchipată de o umbră sau o siluetă nedefinită ale cărei trări și povești se extind și se exprimă prin intermediul naturii. Indiferent de cadrul surprins pe pânză sau de rolul naturii în povestea întipărită, natura pe timp de toamnă oprește întotdeauna ochiul privitorului prin lumina răsfrântă subtil de frunzele colorate, chiar și în cele mai întunecate tablouri.

De la impresionismul lui Claude Monet și romantismul plin de culoare al lui John Constable, până la stilul abstract al contemporanului Jackson Pollock, toamna a fost văzută, trăită, analizată, simțită și redată în mii de forme, nuanțe, linii și culori. Un anotimp complex, al maturizării și împlinirii, cu semnificații și simboluri care au generat unele dintre cele mai frumoase tablouri din istoria picturii.

Printre zecile de culori și forme, compoziția dedicată toamnei permite și încurajează tușa plină de tensiune și contrast, favorizând în același timp și melancolia culorilor pastelate, a griurilor specifice gândurilor pierdute și misterelor sugerate subtil. Un anotimp de esență tare, care împinge de multe ori artiștii amatori spre banalitate, fiind în același timp unul dintre subiectele care scoate la lumină stilul și personalitatea celor talentați.