Mă gândeam la perioada copilăriei și la cât de mult am muncit împreună cu ai mei pentru a avea ceea ce am. Țin minte că munceam până la miezul nopții uneori, dimineața mă trezeam și iar apoi la școală și temele le făceam când mai apucam. Cu toate acestea am BAC-ul luat, în timp ce unii care au avut timp berechet, nu-l au.
Acest articol este despre cum banii nu influențează starea de bine, fericirea. Fericirea o găsești ca stare spirituală. Banii te pot ajuta pe moment dar câți bogați nu sunt care se aruncă de la etaj pentru că au pierdut 3 milioane de dolari din 10 și au căzut pe locul doi. Sau câți narcomani nu sunt care se autodistrug, bogați fiind cu alcool și alte medicamente.
Citeam chiar și de Musk că ia Ketamină împotriva depresiei. Banii sunt un rău necesar. Nu trebuie să-i pui înaintea sentimentelor. Firește că și mie îmi plac dar nu doar de dragul de ai avea ci pentru scopuri și obiective pe care mi le-am setat. Banii în sine nu te fac fericit, trebuie să te ajute la ceva, să-ți îndeplinești un scop, asta e ideea.
Țin bine minte că bunica mea a trăit fericită până la 90 de ani și era senină și energică până în ultima clipă a vieții ei. Însă ea trăia în bordeiul ei micuț de două camere, postea toate posturile de peste ani și dacă mânca o ceapă cu pâine era sătulă și mulțumită se se considera fericită.
Fericirea ei provenea din altceva, din alte lucruri. Primul era din religie, era o femei cu frica lui Dumnezeu. Iar mai apoi se bucura de natură și de tot ce o înconjura. Era ca într-o poveste, așa o țin eu minte. Bani? Avea doar câțiva pe care îi ținea într-o batiste și uneori din puținul ei îmi dădea și mie să am la școală de covrigi.
Fericirea adevărată este în a da și nu a lua, în a fi în acord cu tine. Dacă vrei să faci bani și asta te face fericit fă-o! Fă bani, mulți, dar vezi să ai un scop nobil sau decent pentru care să-i folosești, nu doar pentru a epata prin haine de firmă sau mașini de lux, pentru că poți trezi în unii invidia iar alții se pot simți înjosiți. S-ar putea spune că promovez egalitatea socială dar nu e așa. E normal ca dacă muncești mai mult să ai mai mult.
Eu am muncit de tânăr de mi-au sărit capacele. Îmi plac oamenii gospodari care au grijă să aibă tot ce le trebuie, poate și pentru că și eu fac parte dintr-o astfel de familie. Dacă nu am avut ultimul joc Nintendo sau bicicletă de fițe, nu a fost bai, sau poate haine de firmă. Banii destinați lor au mers în familie pentru bunul mers al acesteia.
Fac 40 de ani în mai și pot spune că am avut mulți bani pe mâna mea prin prisma meseriei și din propria capacitate însă nu aceștia m-au făcut fericiți. Fericit m-au făcut oamenii care mă înconjoară, prietenii, familia, natura și nu în ultimul rând eu însumi.
Dacă vrei să fii cu adevărat fericit umblă un pic la gândirea ta, pentru că s-ar putea ca pe măsură ce suma crește calitatea vieții să-ți fie tot mai proastă. Așa că nu te lăsa prin în capcana banilor și avuțiilor. Fă-ți timp și pentru tine! Fă-ți timp să ai tot ce-ți trebuie și nimic mai mult. Iar dacă ai un ideal luptă pentru el, pentru că și atunci când lupți pentru ceva acest lucru te poate face fericit!
Hai sănătate!
Comenteaza