Întâlnesc oameni seci și reci. Lipsiți de orice ne face umani. Poate nu vă judecam dacă murea în voi ceva dezamăgiți de răutatea lumii. Dar voi nu ați avut niciodată nimic în suflet.

Nu vă văd triști și nu vă văd veseli. Nu vă văd suferind și nu vă văd bucurându-vă. Nici măcar indiferenți.

Nici măcar mașinali.

Nu mă doare asta. Pentru că sunt bărbat.

Azi am plâns. Nu am plâns pentru mine. Am plâns pentru ce-i ce sau pierdut. Sufletește. Pentru cei ce se zbat în jocul vieți și și-au pierdut sufletul.

Am plâns și am tăcut.

Știu să îndur. Am învățat de mic cum se face asta. Așa că asta fac. Dar mă doare.

Știu că și în timpurile noastre sunt sfinți. Hai să nu le zic chiar așa. O să le spun doar oameni buni. Dar nu în biserici îmbrăcați în haine preoțești deși nu e nimic rău în asta. N-o să-i vezi făcând o sută de metanii și inchinându-se pios deși nici în asta nu e nimic rău.

Ei sunt păcătoși, sunt conștienți de asta și îi doare și pe ei lucrul ăsta. Dar e tot ce pot face ei. Ei sunt ultima redută. Ultimul asalt și ultima zvâcnire de bunătate umană profundă și neprefăcută.

De fapt nu o să-i cunoști niciodată pe acești sfinți contemporani, urbani, moderni sau cum vrei să le spui. Pentru că nu o să se lase văzuți făcând bine altora.

Fac un bine și pleacă mai departe. Fac un bine și uită. Și au grijă să nu spună nimănui sau să nu-i vadă nimeni. Nu țin posturi lungi deși nu e nimic rău în a ține post. Poate nu merg în biserici deși nu e nimic rău în a merge la biserică.

Misiunea lor e de a bucura. De a face un bine. Prin ce pot și cum pot. O consideră datorie această misiune. Nu vor ajunge în rai. Sau cel puțin nu cel pe care îl știm din spusele fețelor bisericești. Pot fi vicioși, bogați sau săraci.

Sunt ultima crâmpeie ce a mai rămas din bunătatea lumii. Speranța.

Nu o să-i cunoști sau recunoști niciodată. Și întotdeauna te vor schimba în bine după ce îi vei întâlni, te vor face mai bun.

Însă pe cei goi, seci și reci îi vei cunoaște. Pe cei orgolioși, mândrii și care fac bine doar pentru a-și împăca conștința îi vei cunoaște.

După faptă.