Personal, mă aflu într-o dilemă…să citesc cărți de educație financiară sau să nu citesc?
Iată că dezvolt:
În general cititul nu este un lucru rău. Acesta este un argument pro. Și mai am câteva. Unul ar fi faptul că am mai folosit îndrumare din tot felul de domenii, și care au dat rezultate. Rezultate care au un impact pozitiv chiar și astăzi, după aproape 20 de ani.
Un argument contra ar fi faptul că aceste cărți de educație financiară ne iau din bani și nu ne dau. Unele cărți sau cursuri de educație financiară costă foarte mult. Ele sunt scrise cu scopul prim de a face bani din vânzarea lor. Astfel mă simt tras pe sfoară de șarlatani. Câteva cuvinte bine ticluite și banii mei se duc.
Un alt argument contra este faptul că am primit educație financiară verbală în familie. Asta e bine, asta nu e bine, asta trebuie să faci cu banii tăi, asta nu trebuie să faci. Cred că mai bine bag banii într-un curs de învățat programare. Deși nu mă mai aflu la prima tinerețe, mă ține totuși să-l termin și să asimilez informație.
Am citit totuși cărți de educație financiară. Am învățat câteva chestii pe care nu le respect, sau nu pe toate. Printre chestiile pe care le-am învățat în aceste cărți, unele mi se par de-a dreptul stupide, de exemplu…nu munci pentru bani. Asta spune un autor renumit și bogat, dar el a construit averea muncind. Cred cea mai importantă este puterea exemplului totuși.
O altă chestie pe care am învățat-o în aceste cărți este: să citeși, să investești permanet în educația ta. Treaba asta o fac, am un abonament la Scribd unde găsesc multe cărți.
Ar mai fi faptul poate să călătorești. Am făcut treaba asta. Am fost prin Portugalia, Malta, Olanda, Germania, Republica Moldova, ș.a.md. Pentru a vedea mai multe culturi și pentru a îmbunătăți cunoștințele generale.
Partea de care nu reușesc să mă țin, pe care nu reușesc să o respect, este cea cu a economisi. Mi se pare de-a dreptul greu. Mereu am găsit ceva de făcut cu banii: haine, aparatură electronică, etc.
Așadar am citit. Însă mi se pare stupid să aplici ce spune într-o carte un om care nu te cunoaște, și să nu ții cont de sfaturile celor care te cunosc mai bine, în legătură cu banii.
Este drept că îi fac ușor, însă este greu în a mă stăpâni să-i cheltui.
Comenteaza