Asta dacă îmi permite timpul și buzunarul.

Din câte am citit până acum din Introducere în psihanaliza freudiană și postfreudiană am găsit deja două erori. Și nu am citi decât Cuvânt înainte la ediția a doua și Cuvânt înainte.

Prima și a doua sunt în aceeași frază și sunt marcate cu roșu închis respectiv portocaliu: „Considerând că nu originalitatea, ci capacitatea de sinteză, gradul de asimilare a materialului și modul accesibil și antrenant de prezentare constituie principalele calități ale unui curs, am căutat să respect și în forma publicată asemenea cerințe.”

Prima: este o dizlocare temporală. Cum poți să știi cu siguranță că un curs este cu capacitate de sinteză și grad mare de asimilare dacă tu nici măcar nu l-ai conceput? Adică poți să vorbești de un lucru, de importanța unui curs care formează formatori de oameni, la modul că acesta după părerea ta are grad mare de asimilare? Acest lucru trebuie doar testat. Se putea spune: „văzând că, capacitatea de sinteză, gradul de asimilare a materialului și modul accesibil și antrenat de prezentare al acestui curs sunt principalele calități…”

A doua: este de natură morală – a căutat autorul să respecte. Păi ori ai căutat ori ai respectat? Nu poți să cauți, ci să respecți! Pentru că pe aceste lucruri se bazează cei care iau diplomă de psiholog și dau certificate de port-armă!

Nu poți să cauți să respecți un instinct primar, sau un reflex. Astea-s chestii care frig. Și atunci iei mâna, repede, nu cauți să iei mâna când te frige, ci o iei, că te frige. E o analaogie pe care o consider perfect logică, pentru nu te joci cu asemenea chestii.

Psihologia nu cred a fi un domeniu cu care să te joci. Poate fi logică de bază și reflex natural. Or disecarea unor reflexe…și a doi+doi nu mi se pare decât o altă șarlatanie pentru a mai scoate niște bani de la o editură sau pentru statut social…

Una este dacă un șofer de autobuz cu 45 de copii în spate caută să evite un accident și alta dacă îl evită în mod incontestabil, având ambele opțiuni la îndemână și totul ținând doar de el și ce vrea.

Ori autorul nu a vrut să respecte ci a căutat doar.

Și în al treilea rând, psihanaliza diseacă ceea ce este mai frumos în om și transformă în simboluri pe suporturi, ca mai apoi acestea să fie analizate în mod mecanic. Unele chestii nu pot fi explicate în cuvinte. Or drept asta se încearcă. Un lucru imposibil după părerea mea. Nu poți să-i explici pe deplin unui orb din naștere o culoare…trebuie numai văzută. La fel unui surd să-i arăți notele unei melodii de Chopin dacă el nu o și aude.

Sunt niște chestii umane de bun simț.


PENTRU A PUTEA CÂȘTIGA BANI CU DAEDALUS ONLINE TREBUIE SĂ VĂ CONFIRMAȚI CONTUL PE EMAIL DUPĂ ÎNREGISTRARE blank