Putem considera că perioada de tranziție de după comunism s-a terminat. Sunt 21 de ani de-atunci totuși.

Însă a fost bine sau rău ceea ce s-a întâmplat? Din punct de vedere geopolitic trebuia să pice și la noi regimul comunist. Era inevitabil. Cee ce se putea face însă poate mai bine era să nu așteptăm americanii să vină să ne salveze.

Era o concepție pe atunci precum că ei sunt mai buni, precum că ei sunt supremi. Nimic mai fals. Vroiau doar să ne vândă Coca-Cola, ca să spun așa. Vroiau doar să-și extindă imperiul comercial și să capete influență cât mai mare asupra unui teritoriu cât mai vast. Nu-i blamez. Tendința oricărui stat sau persoane este cea de expansiune. Asta e în firea omului. Ori statul este făcut din oameni.

Ceea ce am făcut noi rău, sau ceea ce nu am făcut mai bine zis a fost să nu le urmăm exemplul americanilor, de a crea și a vinde produse pe o piață cât mai mare. De a cerceta, de a ne dezvolta, de a face clădiri cât mai înalte și impetuoase, de a ne da în stambă. Pentru că și asta fac americanii. Ori noi ne-am lăsat vrăjiți de Stalone și Jack Norris, de puterea de seducție a imperiului, considerând că noi suntem mai prejos. În loc să luptăm să fim mai presus, ne-am complăcut în situația ca alte state să aibă milă de noi, să ne ofere protecție și altele. După care s-a profitat.

Din aceasta poate avem de învățat, și trebuie, și este bine să avem, pentru a nu se mai repeta.

Putem spune totodată că s-a făcut ce s-a putut. Nu puteam știi ce avem de făcut în îmbulzeala aceea și în acea euforie de după.


PENTRU A PUTEA CÂȘTIGA BANI CU DAEDALUS ONLINE TREBUIE SĂ VĂ CONFIRMAȚI CONTUL PE EMAIL DUPĂ ÎNREGISTRARE blank