Nu crezusem așa ceva. Citisem o știre fugitiv pe online, dar nu băgasem de seamă ce se întâmplase.

Ca mai apoi astăzi să aud că un nenorocit și-a dat cu copilul sau nepotul de pământ până i-a făcut capul zob. Era și cred că și este după cum se mișcă în România treburile, încă în funcție. Nu știu dacă a fost destituit din funcție. Personal nu am nimic cu poliția. Mai ales cei din garda veche care mai știau cât de cât pe ce lume trăiesc.

În schimb azi vezi patrule de Rambo, gata să te bată fără niciun motiv. Detașați, care nu cunosc cetățenii comunității în care se presupune că trebuie respectată legea.

Nu. Direct cu pumnii pe tine, și la coaste sau în zone care să nu rămână urme.

Defilează mândrii de uniformă și noile dotări gen USA, le mai lipsesc ochelarii de soare. În rest sunt Ramnbo. Și au dreptul să-și dea nepoții cu capul de asfalt până îl face zob, fără să se teamă. Că doar na, ele e polițist. Și nu așa oricum.

L-a pus nașul sau unchiul cu bani grei și dacă vrea pula lui tot cu bani grei îl scoate și din orice situație-belea sau crimă. Că el e milițian. Ar dreptul să tragă, să, bată, să omoare.

Nu am nimic împotriva respectării ordinii și liniștii publice. Ba chiar sunt pro. Dar tot ceea ce observ de la o vreme este că societatea din acest punct de vedere își face mai bine treaba decât instituția. Adică tot mai mult oamenii se respectă între ei, au sânge în coaie și trec cu vederea greșelile celuilalt înțelegându-se, fără a  ajunge la degenerări.

Sunt contra abuzurilor. Contra atitudinii de superioaritate a milițianului îmbrăcat comic în Rambo care chiar dacă respecți legea, te privește de undeva din înaltul cerului. Că până la urmă are cătușe la el. Și armă. Pe care sunt sigur că nu știe să o folosească bine. Să o asambleze și dezasambleze și să o curețe. 99% sunt varză la capitolul utilizării armamentului din dotare.

Tot ceea ce au învăța este că trebuie să se uite prin cătare, sau nu și să tragă înspre infractor. Dacă-i zboară creierii, e un erou. A salvat țara. Nu prea se întâmplă la noi din astea.

Dar dacă este se ne aducem aminte cazul cu cetățeanul care a lovit mașina poliția cu propria mașină și după ce a fost urmărit, a fost considerat periculos și împușcat mortal, țin să precizez că România este un stat în care legea nu există. Și fiecare se apără sau ar trebui să se apere pe cont propriu. Să-și facă legea lui.

Cunosc caz clar, pot da nume, în care o peroană care a sunat la 112 a fost ea însăși mustrată de poliție. Totul pentru că abuzatorul avea o poziție mai bună în societate și, era mai cunoscurt și avea bani mai mulți. Doar nu aveau să țină milițienii cu bietul. Nu.

Așa că ușor ușor încep să dau dreptate mafiei, măcar ei sunt de cuvânt și nu au nimic cu tine atât timp cât nu nu ai nimic cu ei.

Nu le-ai încălcat teritoriul, nu i-ai supărat cu nimic, te lasă în pace. În schimb miliția, te agasează dacă te prinde slab, și se ia de cei mai slabi. Pentru că mulți funcționari sunt pidarași, și nu au sânge în coaie, ci doar îi mănâncă goaza.

Așa că ce facem cu polițistul din timpul liber care și-a trântit nepotul de pământ până la nenorocit?

Ce fel de teste se dau la admitere la Câmpina? Presupun că printre probe este și trântirea unui copil cu capul de asfalt.