A urmări un interviu cu Rob Gonsalves înseamnă a experimenta aceeași dualitate fantastică pe care o trăiești în fața tablourilor sale. Asculți atent un artist matur, cu ani de experiență în spate, care vorbește cu pasiune despre arta sa și, pe neașteptate, ai deodată impresia că timpul se dă înapoi și îl asculți pe Rob Gonsalves, copilul de 12 ani, pasionat de pictură și începând să ghicească magia arhitecturii.

©Rob Gonsalves – Sapat in piatra. Sursa foto: Mali Mish

Inspirat de Magritte, Escher, Dali si Tanhuy, Rob Gonsalves este considerat adesea un pictor suprarealist, deși el insuși se definește ca un reprezentat al realismului magic. Născut în anul 1959 în Canada, Rob Gonsalves și-a petrecut o mare parte din viață lucrând ca arhitect profesionist. Picturile sale combină cu măiestrie cunoștințele de arhitectură cu imaginația sa debordantă care îl ajută să întrevadă posibilități nelimitate în orice cadru care îi atrage atenția.

Supriză, încântare, naivitate, vis. E ceea ce găsești în picturile sale. Ca o baghetă fermecată, talentul său redă pentru câteva clipe adulților puterea de a crede din nou în magie. În existența mai multor lumi adunate în același loc, în tărâmuri ascunse care se dezvăluie doar celor ce cred în zâne și în puterea copilului interior. Fiecare tablou al lui Rob Gonsalves este un leagăn fermecat, care te poartă inainte și înapoi, între două lumi și două realități fascinante, pe măsură ce ochii iți alunecă dintr-o parte în alta a compoziției. Un truc ingenios de iluzionist, o imagine fermecată de ochiul privitorului, o monedă care se rotește la infinit între cele două fețe ale sale.

©Rob Gonsalves – Castel pe stâncă. Sursa foto: Mali Mish

Detaliile sunt calde și delicate, iar formele sunt desenate în linii curate și expresive care te duc cu gândul la ilustrațiile unei cărți de povești. Tablourile sale sunt un joc al detaliilor și dimensiunilor, al formelor geometrice simple, repetate inteligent, până la păcălirea jucăușă a ochilor. Ori de câte ori le vei privi, vei fi la fel de atras ca prima oară de misterul celor două lumi îngemanate. Uneori până la senzația că privești o ilustrație dintr-o carte de colorat, pentru care ai nevoie să-ți cumperi creioane. Pentru că picturile lui Gonsalves te implică direct. Dacă le privești destins, vei fi suprins de magia care se dezvăluie în fața ta. Dacă te uiți mai atent și lași curiozitatea să-ți ducă privirea de mai multe ori pe detaliile picturilor, vei fi încântat de inteligența și simplitatea tehnicii care se joacă cuminte cu percepțiile tale.

©Rob Gonsalves – Sursa foto: Mali Mish

 


PENTRU A PUTEA CÂȘTIGA BANI CU DAEDALUS ONLINE TREBUIE SĂ VĂ CONFIRMAȚI CONTUL PE EMAIL