Am văzut câțiva tineri purtând haine tip militar. Nu, nu dintr-acelea adevărate pe care doar armata le oferă. Ci din alea în gen Decathlon sau Zara sau mai ştiu eu care brand. Tinerii mei erau înflăcărați şi puşi pe treabă. Ce treabă nu ştiu şi nici nu i-am întrebat. Nu de alta dar dacă aş întreba toată lumea care se perindă pe la actualul loc de muncă ce treabă au (sau măcar pe câțiva) aş sfârşi la spitalul 9. Şi momentan îmi place de partea din exterior a gardului.

Să revin la idee şi anume la haina militară. Ştiu că e plăcut să porți aşa ceva dar, câți dintre ei au purtat sau vor purta adevărata haină. Cea care doar armata română o oferă? Câți ştiu prin ce trebuie să treci ca să o poți purta pe aceasta cu grijă, decență, ascultare şi onoare. Câți ştiu câte nopți trebuie să stai planton cu ochii-pepene şi să veghezi compania, unitatea şi nu în ultimul rând țara. Câți ştiu că la o adicătelea la un simplu ordin îți dai viața în secunda următoare, fără să te gândeşti.

Prea puțini.

Ca şi unul din ultimele generații care au satifăcut stagiul militar obligatoriu (da copii, chiar aşa se spune, satisfăcut) încurajez tinerii să se înroleze în armata română.

Îți place haina militară. Du-te şi poart-o în context real. Execută şi dă după caz sute de mii de ordine (căci în armata nu sunt rugăminți sau sfaturi, nu se pune niciodată problema că nu vrei). Ordine de la cele mici şi neînsemnate până la cele importante.

Încearcă, cariera mitară poate fi pentru tine dacă îți place tipul acesta de haine. Nu a murit nimeni în armată pe timp de pace. Or în momentul de față e pace la noi în țară. Succes!