În Estonia, în capitală, există o grădină publică în centrul orașului unde oamenii își pot planta propriile legume. Și când te gândești că la noi nu plantează nici măcar în bătătură. Preferă să stea la birtul satului.

Să nu generalizăm totuși. Există numeroase localități în care oamenii se străduiesc să continue tradiția. Treaba însă e prost plătită și cu greu mai rentează sau nu rentează de loc ci ieși pe pierdere dacă lucrezi pământul. Asta pentru că nu oricine își permite un tractor să-i are pământul, dintre cei de la țară mă refer. Nu oricine își permite îngrășământ. Și, cel mai important, subvențiile pentru agricultori sunt mici sau deloc.

Și atunci pentru ce să muncească pământul dacă muncind în altă parte, de exemplu în construcții, își permit și să-și cumpere ceea ce ar fi avut dacă ar fi plantat și încă ceva în plus.

Agricultura de subzistență este aprope zero. Mai sunt încă pe alocuri, mai ales în Bucovina și Ardeal locuri în care oamenii sunt gospodari și continuă eroic să-și planteze pământurile. Asta chiar dacă statul în loc să le dea, mai mult le ia, prin impozite.

Iată că în capitala Estoniei s-a găsit soluția. Ar fi mișto să se facă așa ceva și în București. Să vadă și cei ce nu au pus mâna pe sapă și nu au muls vaca niciodată, cât de greu ajung astea pe masă. Să înceapă să ia câte o bucată de pământ, măcar 10 m pătrați, și să-l cultive, la început pentru distracție. Apoi să-și dea seama de răspundere. Pentru că ei consideră joburile lor esențiale pentru omenire. În timp ce ceea ce este cu adevărat esențial, hrana, le provine de la agricultori. Ăștia sunt esențiali domnule, nu mâncați 1 și 0 din laptopurile voastre. Mâncați ouă de la țărani și lapte de la vacă. Care în curând o să fie fabricate din plastic și alte materii artificiale, așa cum se întâmplă în China.

Totul pentru aroganța voastră. Că voi aveți carte. În timp ce țăranul român are răbdare și e cel mai înțelept dintre toți. Vă întrece și întrece orice corporatist. Da, cel mai simpli țăran muncitor din România îl întrece și pe Musk al vostru pe care îl divinizați, în înțelepciune.

Vă spun sigur.


PENTRU A PUTEA CÂȘTIGA BANI CU DAEDALUS ONLINE TREBUIE SĂ VĂ CONFIRMAȚI CONTUL PE EMAIL DUPĂ ÎNREGISTRARE blank