O să vă vorbesc astăzi despre unele obiceiuri pe care numai oamenii foarte bogați le au. Permantent citesc cărți de diferite feluri, din diferite domenii, nu doar financiare. Și permanent învață lucruri sau skill-uri noi. Sunt autodidacți. Și dacă nu au timp pentru a citi își fac.
Așadar haideți să vorbim astăzi despre niște cărți care cred eu că merită citite. Pentru că nu toate merită. La fel ca orice lucru, unele pot fi mai calitative, altele mai puțin.
O să încep cu ultima carte citită. Mi se pare a fi o nuvelă și totuși nu cred că e, din moment ce acțiunea se desfășoară oarecum doar pe parcursul a trei ani de viață a personajului principal. Și asta nu ar fi o caracteristică pe care nuvela să nu o poată accepta. Adică să nu poată fi categorisită drept nuvelă pe baza acestui fapt. Ci mai mult ea este o carte oarecum de metafizică, psihologie și filosofie, plus povestire. Și povestirea trăirilor interioare.
Acestă carte se numește Metafizica tuburilor și este scrisă de Amelie Nothomb.
Cum începe cartea? Cartea începe cu trăiri și amintirI precoce. De la vârste precoce, la care oamenii obinșuiți nu au amintiri. Sau cel puțin nu persistă până la vârsta la care să poată face un roman din asta. Însă pentru Amelie se poate. Încă de mică a fost o fată foarte dezvoltată din punct de vedere intelectual și emoțional. Aș spune că mai degrabă că este rezultatul hazardului acest fapt. Pentru nici părinții sau bunicii din câte relatează ea nu prezentau simptome de inteligență supradezvoltată emoțională și logică de la vârste precoce.
Însă această fată își amintește totul și este atât de șireată la vârsta de doi ani încât știe și două limbi, pe cea japoneză se ferește să arate că o știe, pentru a nu bătea la ochi inteligența ei. Pentru a nu se profita și pentru că dorea să fie categorisită drept un copil normal.
Dar mai mult decât atât, această fată se auto-divinizează și are și un fan, un discipol în persoana guvernantei care avea grijă de ea și era de origine japoneză.
Carte începe cu vegetația unui copil care părea să nu fie decât o legumă și care descoperă plăcerea ciocolaltei albe și plăcerea de a savura plăcerile lumești.
Nu vă mai spun cum se termină însă este clar că este o carte care merită citită, nu folosește cuvinte de neînțeles și nici fraze pe care să le poți cu greu înțelege. O lectură ușoară, plăcută și scurtă.
Cartea o găsiți AICI pe Emag. Merită!
Cărți de dezvoltare personală și educație financiară:
Nu aș putea spune că toate cărțile de educație financiară sau dezvoltare personală sunt benefice și toate folositoare. Sunt unele care te învață treburi practice și din care chiar ai ce învăța sau care îți schimbă perspectiva asupra bogăției și a banilor. Personal îmi este clar că banii nu sunt și nici nu ar fi bine să fie un scop în sine ci un mijloc. Cine a înțeles asta? Elon Musk, care acum este cel mai bogat om din lume și care vrea să trimită oameni pe Marte sau Lună sau unde mai vrea el. Care vrea să înființeze colonii extraterestre în vederea faptului că populația se va înmulți și pentru supraviețuirea speciei. La fel cum a înființat și PayPal. Elon, are o etică a muncii. A muncii asidue. Până la epuizare și înapoi. Și o etică a rezolvării problemelor omenirii. Vom vedea în timp dacă acest lucru este de bine sau de rău. Oricum face parte din evoluție. Din supraviețuire speciei la prima vedere.
Așadar dacă ai un scop, în afară de faptul de a deține cantități mari de bani și bunuri atunci banii își găsesc utilitatea și au un scop. Iar tu nu muncești pentru banii în sine cât pentru scop. Dacă banii însă sunt un scop în sine, atunci cred că nu este prea bine. Poate doar pentru a-ți răsfăța familia.
Și eu mai am și o vorbă și o credință – drumul spre iad este pavat cu intenții bune. Iar acest dicton, pe care l-am învățat relativ târziu în viață, mă face să mă gândesc de mai multe ori înainte de a lua o decizie, fie ea și cu caracter minor.
Iată dar să vedem care sunt cărțile pe care trebuie să le citești și pe care le consider foarte folositoare. Adică, care pe lângă faptul că-ți iau banii, îți dau mult mai mult, educație.
Și în rândurile următoare vom vorbi despre educație financiară, despre unele cărți de educație financiară pe care le-am citit și care nu sunt multe la număr, asta pentru că îmi place să triez. Să selectez informația.
#1 Cel mai bogat om din Babilon
Această carte este una pe care și un copil de clasa a IV-a ar înțelege-o. Și cu atât mai bine.
La ce se referă mai defapt? Se referă al obiceiuri financiare pe care trebuie să ți le formezi și se axează pe unul principal pe care îl veți descoperi în carte. Acest obicei te va duce la culmea bogăției. Pe care cum am mai spus eu o văd ca pe un mijloc și nu un scop în sine. Personal îmi place să țin carte tipărită în mână, așa că am cumpărat-o de AICI de pe Emag. Și e bine să o ai.
Pe lângă acest lucru te învață și cum să scapi de datorii și să înaintezi în demersul tău de a acumula bunuri și sănătate financiară. Și mulți și foarte mulți bani bineînțeles.
Cumpără cartea AICI pe Emag
#2 Cel mai vestit vânzător din lume
Aceasta este a doua carte care mi-a fost dragă când am citit-o și cu care vibrez. Și care încă îmi este dragă și o mai răsfoiesc. Este o carte care poate fi bună celor care au sau care vor să aibă o carieră în vânzări. Care deja lucrează în acest domeniu, vor să progreseze sau care intenționează să o facă. Este o carte educativă, care poate transforma în bine. Și mi se pare foarte inteligent construită. Personal nu prea îmi plac scriitori americani, pentru că, consider că aceștia sunt rezulatatul marketingului intensiv și publicității agresive construite în jurul operelor lor, ca să zicem așa, pentru că unele numai opere nu sunt. Sunt și cărți care sunt absurde sau care prezintă idei, etici și morale care nu au de-aface cu realitatea.
Însă Cel mai vestit vânzător din lume este o carte bună. A fost tipărită în milioane de exemplare iar autorul ei s-a bucurat de un adevărat succes. Poate că ai ceva de învățat ceva din fiecare carte. Dacă nu chestii care te ajută în carieră din punct de vederea al ideilor, măcar gramatical. Citind, vei ști unde și când trebuie o virgulă, unde trebuie pus un punct, o interjecție, un semn ortografic și cum să te exprimi.
Cumpără carte Cel mai vestit vânzător din lume AICI.
Am citit Cel mai bogat om din babilon cand luam pranzul in parc, pe o banca, cu un sandwich in mana.
Frumoasa carte de buzunar cu multe invataturi de baza.