Rar obișnuiesc să deschid televizorul. Azi când am ajuns acasă era deschis. Ce să văd? Profeția unui miliardar american cum că o nouă criză financiară ar urma în perioada următoare, ar începe în 2018 sau 2019.

Primul lucru care îmi vine în minte este că am mai auzit asta. Apoi mă gândesc că s-ar putea să aibă dreptate. Dobânzile cresc….consum excesiv, etc.

Apoi mă gândesc că criză a mai fost. Și în afară de asta s-ar putea doar să fie ceva interese pentru a băga frica în cine trebuie. Doar nu ar fi frumos să nu-l luăm în serios pe miliardar? Nu?

Îmi aduc aminte că mă uitam la televizor în perioada crizei financiare trecute și vedeam tot felul de comentarii. Parcă mă uitam la un film. Un film plictisitor, prost regizat. Nu am simțit criza. Probabil mulți dintre co-naționali nu au simțit-o cu adevărat. Și oamenii vorbeau detașat despre asta.

Avem mijloace de supraviețuire. Și atât timp cât suntem întregi la minte și avem mâini și picioare, de foame nu vom muri. Criză? Dacă îți culegi tu singur mâncarea din pământul cultivat sau din livadă dacă locuiești la țară și nu ai bani să mergi până la butic să-ți cumperi un kil de mere și un baton de salam înseamnă că e criză?

Ne-am dezobișnuit de munca. Munca adevărată. Cea fizică. Nu spun că toți. Dar mare parte dintre noi. Poate și eu. Sau cu siguranță și eu. Uneori sunt confuz și nu știu încotro ne îndreptăm ca națiune. Lumea întreagă e în schimbare. În bine sau în rău? Aceasta este întrebarea.

Sper că totul se face spre bine. Dacă nu, așa ar trebui și pentru asta ar trebui să luptăm toți. Pentru valori, pentru tradiție și valori morale. Pentru copii educați și bun simț. Pentru un trai bun. Pentru părinți și bunici fericiți. Pentru mai bine. Să luptăm pentru asta. Fiecare cum poate. Muncind mai mult, străduindu-ne mai tare. Depunând mai mult efort fizic și intelectual, fiecare pe domeniul lui. Măcar ca nație dacă nu întreaga lume. Măcar noi românii să croim un viitor mai bun celor ce vor urma și nu în ultimul rând nouă înșine.

Să luptăm pentru asta! Să fim români adevărați! Și nu vom simți criza. Nimic nu ne va putea atinge! Nimic nu ne va putea îngenunchia. Iar copii noștri vor sta la masă cu noi fericiți și bucuroși. Plini de viață și zâmbind mereu.

Eu cred că asta înseamnă să fii român. Să muncim, mai mult și mai bine. Mai ales pământul care ne hrănește. Să-l cultivăm și să culegem roadele. Să plantăm un pom și peste câțiva ani să gustăn din fruct. Asta e bucuria de a fi român. Demnitatea, munca și cinstea. Astea ne vor duce mai departe! Și nu în ultimul rând mândria, mândria națională, care ne ține sus și drepți în fața nenorocirilor care se abat și se vor abate.

Să luptăm pentru asta. Să luptăm pentru România și români prin muncă. Fiecare cum poate. Să fim ca frații. Să avem scopuri clare. Iar scopul principal să fie acesta: o Românie mai bună, mai frumoasă și mai cinstită și bine-văzută în Europa și peste tot în lume.