…suntem în epoca lui „vreau mai mult”. Suntem în epoca lui vreau mai mulți bani. Suntem în epoca lui vreau mai multă avere. Suntem în epoca lui vreau mașină mai bună. Suntem în epoca lui vreau să fiu mai bun ca el, în epoca lui vreau să am mașină mai frumoasă ca el, mai performantă, să am haine mai bengoase ca el.

Suntem în epoca în care nu avem răbdare chiar dacă vrem mai mult și împrumutăm să avem smartphone mai scump, să-i facem în ciudă. Să moară vecinii de ciudă că eu am mașină și tu mergi pe jos sau cu bicicleta. Să râd de el. E prost. Nu are mașină. Însă acestea, toate, mașinile, telefoanele, casele de lux sau nu, costă. Întreținerea la mașină costă bani. Plătești și impozit pentru ea. Și taxe, și roviniete și asigurare, și rata, mai ales rata că despre asta vorbesc.

Despre a face în ciudă celor care nu au, de a le râde în nas sau ignora când treci pe lângă ei fără măcar să-i saluți din cap așa cum spun regulile bunelor maniere, că un om, fie el bărbat sau femeie trebuie să salute dacă se află la volanul unei mașini. Asta dacă este să ai bun simț. Dacă ai treci prin băltoacă cu mașina și-l și stropești, ca să fi nesimțit complet. Nu ai de câștigat nicidecum gândidu-te doar la confortul tău.

Suntem în epoca lui vreau acum, mă duc să fac un împrumut la bancă să-mi iau să moară vecinul de invidie și admirație pentru mașina mea. Mai puțin în epoca lui mă duc să muncesc. Mia puțin în epoca lui mulțumesc pentru ce am, sunt mulțumit așa, și dacă va fi mult voi face mai mult.

Ne zbatem. Dăm din coate deranjând pe alții, înjurându-i, înjurându-ne colegii și vecinii pentru doi lei în plus, pentru că vrem să fim mai bogați, uitând că bogăția nu stă în bani ci în bunul simț și în buna cuviință, în buna purtare, în stimare și aprecierea nu o câștigi având gânduri rele și înjurând persoane care nu merită.

Suntem în epoca nesimțiri crase. În epoca lui îl dau jos pe ăsta forțat pentru că este mai slab doar pentru a avea eu loc. Nu în epoca lui încăpem amândoi. Odinioară încăpeau și doi pe un loc. Acum nici unul pe două locuri nu mai este mulțumit. Ai? Și ce? Puțin îmi pasă de BMW-ul tău care îl ai pentru că ai puța mică și vrei să te recompensezi. Puțin îmi pasă de merțan. Ceea ce apreciez este recunoștința față de cei care te-au crescut, care te-au ajutat. Dacă nu le ai pe astea două, nu ajungi bine în viață.

Cândva ai să înțelegi dragă cititorule că mulțumesc este mult mai bun decât vreau. Că ai mai multă satisfacție cu mulțumesc pentru ce am, decât pentru uite ce mașină mi-am luat. Sau uite că am mașină, Când alții nu au după ce bea apă deși muncesc zi lumină. Când alții nu au nici măcar apă, și se coboară cu sutele de metrii în puțuri pentru un recipient de apă, prin zonele aride. Și pentru gura aia mică de apă caldă și lâncezită, îi mulțumesc divinității.


PENTRU A PUTEA CÂȘTIGA BANI CU DAEDALUS ONLINE TREBUIE SĂ VĂ CONFIRMAȚI CONTUL PE EMAIL blank

    Acest formular folosește Akismet ca să reducă spamul. Află cum sunt procesate datele tale.