Mulți zic că suntem o țară de căcat. Nu e așa. Noi facem țara. Dacă ea e de căcat înseamnă că de căcat suntem noi. Și nu suntem.

Am cunoscut multe persoane, mulți oameni din diferite profesii. Din diferite meserii și diferite pături sociale. Nu sunt de căcat.

Majoritatea oamenilor cu care am lucrat sau cu care am avut de-aface sunt cel puțin integrii.

Rar, vezi și neoameni. Dar până la urmă așa este peste tot. Toate pădurile își au uscăturile lor.

Ne-am săturat. Știu. Unii dintre noi ne-am săturat și am vrea să plecăm. Să lăsăm totul și să părăsim țara.

Unii chiar au făcut-o. Unii probabil o vor mai face. Unii nu o vor face niciodată. Din lipsă de curaj sau din dragostea pentru familiie lor. Nu pot să-și lase familiile în urmă. Deși unii au făcut-o. Au lăsat soți, soții, prieteni, fii și fice. Nepoți și nepoate. Tați și mame. Ar vrea să se întoarcă. Dar e prea târziu pentru că au apucat-o pe un drum.

Și atunci sunt singuri printre străini. Înstrăinați de familie. Răbdând totul pentru ceva ce au fi putut face și acasă dacă ar fi avut răbdare. Dacă ar fi căutat soluții.

Însă au preferat să plece. Au plecat crezând că asta este tot ce pot face. Au devenit bătaie de joc pentru străini. Unii poate încă nu-și dau nici acum seama. Îi văd ca pe niște zei. Niște supraoameni cu bani.

Vin apoi frustrați acasă. Câteva luni cât timp au bani toți îi pupă în fund. După ce banii se termină nimeni nu le mai este prieten. Iar familia le este străină. Se comportă cu ei ca aproape cu niște străini.

Nu e așa, nu suntem o țară de căcat.

De căcat sunt cei care ne-au furat. Cei care ne-au cotropit și la care am ajuns să le fim sclavi și să-i numim stăpâni.

Mândria arde în mine la foc domol. Mândria de neam, de patrie. Și știu că pentru focul ăsta nu trebuie decât oxigen. Atunci va izbucni.

Nu e așa, nu suntem o țară de căcat.

Ne-au furat alții. Ne-au furat invențiile – stiloul, avionul, insulina. Și au pantentat-o. Ne-au furat aurul. Vagoane întregi. Acum suntem spălați pe creier cu alte treburi. Se speră că se vor uita multe. Că ne vom reseta pentru că suntem răi și trimiși la colț. În camerele noastre.

Știu că o să fie și bine.

Nu, nu e așa, nu suntem o țară de căcat.

Noi suntem românia. Eu, tu, el, ea, noi, voi. Cei cu părinți români. Cei cu bunici români. Cei ce vorbesc limba română și s-au născut aici.

Suntem tari. Suntem o țară tare. O țară cu oameni tari.

Castiga bani cu Daedalus