Ce este defapt mass-media? Conform Dex:

MASS-MÉDIA s. f. Termen care desemnează ansamblul mijloacelor și modalităților tehnice moderne de informare și influențare a opiniei publice, cuprinzând radioul, televiziunea, presa, internetul etc.; mijloace de comunicare în masă. [Pr.: -di-a] – Cuv. engl.

sursa: DEX ’09 (2009)

Țin minte că am fost în Malta, acum vreo câțiva ani, și erau clădiri cu balcoane foarte apropiate unele de alte și foarte multe, în așa fel încât, gospodinele malteze să poată discuta liber știrile, noutățile ce au apărut, cine cu cine s-a mai însurat, ce se mai întâmplă, ș.a.m.d. Era o mass-media locală, mult mai benefică decât cea de acum.

Știrile erau verificate din mai multe surse iar dacă se zvonea ceva se întreba cine a spus asta?. Dacă era doar o părere a unuia sau sursa nu era sigură se punea la îndoială veridicitatea informației.

Astăzi mass-media este liberă, tot mai accesată, tot mai parazitată de știri false sau deformate din surse prea puțin verificate și tot mai pline de wow și doamne-ferește-le acela pe care bătrânele încă îl mai zic la țară.

În cazul în care așa ceva nu se întâmplă sau nu se preconizează a se întâmpla știrea nu are nicio valoare. Trebuie să fie productiv jurnalistul și să aducă plus valoare publicației, care trăiește din reclame și sponsorizări, ca la rându-i tânărul sau bătrânul jurnalist să mănânce o pâine.

Productivitatea se reduce astăzi la accesări pe pagină, la rating, etc. Și acest lucru se întâmplă doar cu senzațional, lucruri negative, gen știrile de la ora cinci și alte bălării și derapaje de la multe treburi care ne-ar putea interesa, de exemplu vernisajul vreunei expoziții sau jucarea unei piese de teatru. O premieră a unui film românesc sau vreo realizare.

Publicul poate fi educat să digere și să absoarbă frumosul, realizările, lucrurile pozitive. Însă asta nu se întâmplă. Sau prea rar, și trebuie să fie tot wow. De parcă normalitatea ar fi murit și nu mai există decât entuziasm perpetuu.


PENTRU A PUTEA CÂȘTIGA BANI CU DAEDALUS ONLINE TREBUIE SĂ VĂ CONFIRMAȚI CONTUL PE EMAIL DUPĂ ÎNREGISTRARE blank