O zicala romaneasca spune ca daca te uiti prea mult sau prea des la mainile tale, cineva te vorbeste de rau. Nu stiu daca a fost sau nu inventata de o femeie isteata, care a observat ca mainile imbatranesc primele. Ceea ce stiu insa, este ca vorba populara nu spune sa nu te uiti la mainile altora. Si totusi nu prea ne uitam, desi, vai, cate povesti ar mai putea spune.

In randurile pasionatilor de fotografie, amatori sau profesionisti, putini sunt cei care nu si-au indreptat obiectivul macar o data asupra mainilor unui subiect spre a le surprinde mesajul. Pumni care se zbat, maini care muncesc, palme care mangaie sau imbratiseaza, degete care-si amintesc, care uita sau care stau. Insa niciodata maini care tac. Pentru ca, chiar si atunci cand raman nemiscate, mainile povestesc o viata intreaga. Prin forma in care au ales sa pastreze linistea, prin ridurile dese sau lipsa lor, culoarea pielii, alungirea degetelor si fiecare detaliu prin care timpul si viata si-au pus amprenta.

Sursa foto: Alex

Emotia compozitiilor care infatiseaza mainile unei persoane provine intotdeauna dintr-o sinceritate care frapeaza. Un gest simplu, adesea automat si de multe ori nesesizat, provenit din obisnuita sau o reactie naturala si necosmetizata. Cele mai expresive fotografii de acest tip isi surprind subiectii in ipostaze naturale, in posturi care le definesc existenta si actiuni ce ii caracterizeaza profund. Momente uneori banale in care mainile vorbesc liber si adesea, neobservat. Clipe in care isi spun povestea. Pentru ca cea mai mare provocare a fotografului care alege sa lucreze doar cu o mica parte a corpului uman este sa le ghiceasca povestea inainte de a fi spusa, sa o inteleaga inainte de a reusi sa o suprinda intr-o singura imagine.

In multe dintre fotografiile care au ca subiect fiinta umana, mainile sunt personaje secundare, dar niciodata neglijate, cel putin de catre profesionisti. Daca ai stat macar o data in fata unui fotograf intrebandu-te ce sa faci cu ele, atunci ai simtit inuitiv, fie si pentru o clipa, cat de mult pot influenta intreaga poza, fara sa fii un specialist in domeniu. Mainile sunt surprinse in unele dintre cele mai faimoase poze portret realizate de fotografi celebri precum Yousuf Karsh, David Lazar, Dorothea Lange, Jean-Baptiste Mondino, Eugene Richards, Phil Borges sau Jeol Santos. Definind o atitudine, dezvaluind un gand ascuns sau fugar si de cele mai multe ori, punand punctul pe „i” intr-o compozitie atent gandita.

Yousuf Karsh – Humphrey Bogart (1946). Sursa foto: BiblioArchives / LibraryArchives

 

Pentru ca dupa cum se spune, ochii sunt oglinda sufletului, iar mainile expresia caracterului. Si cele mai interesante fotografii sunt cele in care ai senzatia ca personalitatea subiectului evadeaza din formatul in doua dimensiuni, fie el alb negru sau color.