Ați observat că nu am zis săptămâna patimilor. Pentru că poate fi interpretat greșit. Și la ce mă refer mai exact…Domnul nostru, Iisus Hristos, nu a pătimit, ci le-a făcut pe toate cu bucurie pentru noi.

A fost un exemplu de vioiciune și bucurie, de păstrare a moralului ridicat, chiar și pe cruce fiind. Un exemplu de bărbăție!

Pentru că el nu a fost doar Dumnezeu ci a fost și om. Ori omul simte foame, sete durere, bucurie, etc. Și el se simțea întristat, însă a biruit întristarea.

De aceea noi îl slăvim și pentru noi creștinii, sau cel puțin pentru mine, cea mai mare sărbătoare și care îmi conferă cea mai mare bucuriei este sărbătoarea învierii. Sfintele Paști! Pentru că acela este momentul. Pentru că acela a fost punctul terminus. Misiunea, pentru care Domnul a venit. Să sfărâme porțile iadului. Înviind a învins!

Așa și noi. E bine să fim mai smeriți și să dovedim înțelepciune și răbdare. Pentru că până la urmă totul va fi bine.

Nu spun, sunt poate unii care nu cred, nu e treaba mea. Poate fi mai credincios prin faptă unul care își manifestă fățiș disprețul, față de o persoană care merge la biserică în fiecare Duminică dar are gânduri mai păcătoase.

Nu stau să fac teologie, și de-altfel nu e domeniul meu. Vă îndemn totuși să mergeți măcar o seară a învierii la biserică sau mănăstire și să rămâneți toată noaptea. De la început, până la sfârșit. Vei vedea ce bucuros te vei întoarce înapoi acasă.

Este bucuria învierii. O bucurie transmisibilă. La fel cum se ia lumina din lumină.

Vă îndemn, chiar dacă sunteți de altă religie, atei sau necredincioși, măcar pentru a studia cultura acestei religii. Sau nu știu cum să spun, măcar pentru curiozitatea voastră! Ve-ți vedea că ve-ți deveni creștini de-adevărată-lea.

Unii spun că religia manipulează oamenii în masă. De politică ce spune-ți? La vot mergeți, nu? Așa manipulare aș vrea și eu. Însă nu se pune problema de manipulare aici.

Un preot îți spune ce să faci, și tu faci, la cele spirituale mă refer. La fel cum dacă te urci într-o mașină străină sau avion șoferul sau pilotul îți spune să-ți pui centura, tu asculți. Aceea este manipulare?

Ceea ce nu știu unii este că ceea ce ne-a ținut pe noi ca limbă, prin care ei defăimează religia, folosesc limba română, pentru care unii precum Brâncovenii și-au dat viața pentru ca să noi o putem vorbi, și ei erau creștini. Și nu s-au dat înapoi de la călău, și-au mărturisit credința, și limba și neamul. Pentru ca unii prin ea să și-o? însuși defăimeze?

Omul însă are dreptul la liberul arbitru. Este singura ființă care poate decide asupra vieții și morții lui. În rândurile animalelor nu vezi cazuri de autovătămare sau luarea propiei vieți. Ele vor să trăiască. Cu orice preț.

Din acest punct de vedere aș spune că animalele sunt mai inteligente ca noi. Însă, noi oamenii am fosti înzestrați cu ceea ce se numește rațiune. Adică puterea de a discerne.