Dacă ți-ai odihnit vreodată ochii admirând o picătura de rouă care umple ecranul calculatorului, nervurile fine care susțin aripa usoară a unei libelule sau structura incredibilă a unui fulg de zăpadă, atunci te-ai bucurat, poate fară să știi, de rezultatele unice și surprinzătoare ale macrofotografiei.

Sursa: Wikipedia

Denumirea a fost propusă în anul 1989 de W.H. Walmsky și face referire la imagini mărite sau poze care prezintă subiecte mai mari decât dimensiunea lor naturală. Este o latură a fotografiei care iși propune să ne încânte văzul aducându-ne în fața ochilor detaliile lumii în care trăim. De la picături de ploaie și insect și pană la puful de păpădie care plutește în razele soarelui. Misterele lumii care ne înconjoară, în cele mai mici forme ale vieții, pe care le ignoram în fiecare zi pentru că ochii noștri nu sunt făcuti să le perceapă în toată splendoarea lor.
Tim Cooper, fotograf cu peste 20 de ani de experiență, spune despre microfotografie că este una dintre ariile acestui domeniu care iți permite să „te pierzi” în lumea din jurul tău și mai ales, care nu necesită un spațiu anume de lucru. Spre deosebire de fotografii care și-au dedicat talentul surprinderii de peisaje extraordinare sau de fotojurnaliștii care călătoresc mereu în căutarea subiectului perfect, cea mai bună macrofotografie poate fi realizată și în grădina propriei case.

Sursa: Wikipedia

Pentru Noah Fram-Schwartz, fotograf recunoscut printre pasionații de macrofotografie, acest domeniu înseamnă combinația ideală între artă și știință, viziune care se face simțită din plin în fotografiile sale. În macrofotografie, poate mai mult decât în alte arii ale acestui domeniu, talentul are nevoie de susținerea tehnicii, pentru imagini cu adevărat spectaculoase, fără a înseamna însă că fără o investiție semnificativă, macrofotografia rămâne inaccesibilă amatorilor. Pentru că în ciuda aparențelor, macrofotografia este un domeniu în care poți obține foarte mult, cu dotări tehnice modeste.

Sursa: Flickr.com

Alături de Alberto Ghizzi Panizza, Krasimir Matarov, Carlo Galliani, Danny Perez, Jacky Parker, Narolin Seyuryan, Shikhei Gah, Vyacheslav Mishchenko si Patty Hankins, Thomas Shahan se numără printre cei mai buni macrofotografi ai momentului. Printre câteva exemple care surprind prfecțiunea naturii, ne explică pe scurt în clipul de mai jos, farmecul și dificultățile acestui domeniu, precum și aparatura necesară și suficientă pentru poze expresive și impresionante.

Macrofotografia este adesea considerată acea latură a fotografiei care arată mai mult decât oricare alta frumusețea ascunsă a naturii. Printre cele mai evidente contribuții pe care le aduce culturii și întelegerii noastre se află efortul de a prezenta evitatele insecte (gandaci, paianjeni) într-o lumină nouă care să le arate dincolo de imaginea respingătoare sau înfricoșătoare.

Sursa: Wikipedia

Plecând de la principiul că necunoscutul ne sperie și ceea ce cunoaștem devine familiar și mai ușor de acceptat, zeci de fotografi din întreaga lume iși folosesc talentul petru a aduce mai aproape micile insecte cu care împărțim planeta, grădinile și casele noastre.