Macrofotografia – Arta frumusetii ascunse

Daca ti-ai odihnit vreodata ochii admirand o picatura de roua care umple ecranul calculatorului, nervurile fine care sustin aripa usoara a unei libelule sau structura incredibila a unui fulg de zapada, atunci te-ai bucurat, poate fara sa stii, de rezultatele unice si surprinzatoare ale macrofotografiei.

Sursa: Wikipedia

Denumirea a fost propusa in anul 1989 de W.H. Walmsky si face referire la imagini marite sau poze care prezinta subiecte mai mari decat dimensiunea lor naturala. Este o latura a fotografiei care isi propune sa ne incante vazul aducandu-ne in fata ochilor detaliile lumii in care traim. De la picaturi de ploaie si insecte si pana la puful de papadie care pluteste in razele soarelui. Misterele lumii care ne inconjoara, in cele mai mici forme ale vietii, pe care le ignoram in fiecare zi pentru ca ochii nostri nu sunt facuti sa le perceapa in toate splendoarea lor.
Tim Cooper, fotograf cu peste 20 de ani de experienta, spune despre microfotografie ca este una dintre ariile acestui domeniu care iti permite sa „te pierzi” in lumea din jurul tau si mai ales, care nu necesita un spatiu anume de lucru. Spre deosebire de fotografii care si-au dedicat talentul surprinderii de peisaje extraordinare sau de fotojurnalistii care calatoresc mereu in cautarea subiectului perfect, cea mai buna macrofotografie poate fi realizata si in gradina propriei case.

Sursa: Wikipedia

Pentru Noah Fram-Schwartz, fotograf recunoscut printre pasionatii de macrofotografie, acest domeniu inseamna combinatia ideala intre arta si stiinta, viziune care se face simtita din plin in fotografiile sale. In macrofotografie, poate mai mult decat in alte arii ale acestui domeniu, talentul are nevoie de sustinerea tehnicii, pentru imagini cu adevarat spectaculoase, fara a inseamna insa ca fara o investitie semnificativa, macrofotografia ramane inaccesibila amatorilor. Pentru ca in ciuda aparentelor, macrofotografia este un domeniu in care poti obtine foarte mult, cu dotari tehnice modeste.

Sursa: Flickr.com

Alaturi de Alberto Ghizzi Panizza, Krasimir Matarov, Carlo Galliani, Danny Perez, Jacky Parker, Narolin Seyuryan, Shikhei Gah, Vyacheslav Mishchenko si Patty Hankins, Thomas Shahan se numara printre cei mai buni macrofotografi ai momentului. Printre cateva exemple care surprind prfectiunea naturii, ne explica pe scurt in clipul de mai jos, farmecul si dificultatile acestui domeniu, precum si aparatura necesara si suficienta pentru poze expresive si impresionanante.

Macrofotografia este adesea considerata acea latura a fotografiei care arata mai mult decat oricare alta frumusetea ascunsa a naturii. Printre cele mai evidente contributii pe care le aduce culturii si intelegerii noastre se afla efortul de a prezenta evitatele insecte (gandaci, paianjeni) intr-o lumina noua care sa le arate dincolo de imaginea respingatoare sau infricosatoare.

Sursa: Wikipedia

Plecand de la principiu ca necunoscutul ne sperie si ceea ce cunoastem devine familiar si mai usor de acceptat, zeci de fotografi din intreaga lume isi folosesc talentul petru a aduce mai aproape micile insecte cu care impartim planeta, gradinile si casele noastre.

2018-06-22T23:37:53+00:0022 iunie 2018|Cultură|

Lasă un commentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.