Ținând cont de faptul că am cam stat prea mult zilele acestea degeaba, mă rog, nu chiar degeaba dar nu am scris prea mult pe blog, astăzi o să revin cu un articol mai lung.

În primul rând aș vrea să spun că tare bine mă simt că nu prea m-am mai uitat la TV la politică. În fapt consider că tot ceea ce vedem la TV în materie de politică nu este decât o mare mascaradă și un mare teatru. Mai mare încredere am în presa scrisă online. Dar dacă este să considerăm că și aceasta de multe ori se ia după declarațiile de la TV uneori mă îndoiesc și de ea.

De ce spun o mare mascaradă. Pentru că TV-ul nu este decât un mare teatru. Nu vedeți că disputele politice se poartă la TV? Nu vedeți că bătălia pentru voturi, cea verbală, pentru preșidinție inclusiv, se dă la TV?

Consider că există foarte multe persoane capabile să ne conducă țara, însă nu știu să vorbească așa frumos, pardon, dichisit ca dragii noștri parlamentare. De unde se trage cuvântul parlamentar? Probabil din limba franceză, de la parle, care înseamnă a vorbi, dacă țin eu bine minte de la școală. Or vorba lungă sărăcia omului, mai era un proverb neaoș.

Sunt foarte multe persoane capabile să gospodărească țara într-un stil frumos. Aceste persoane nu sunt însă la conducerea țării și nici nu vor. Ele conduc familii și pe ele însele. Mie îmi plac foarte mult ardelenii ca neam, ca regiune și ca oameni. Sunt oameni credincioși, gospodari, care mai mult fac decât vorbesc și au tot ce le trebuie pentru că sunt harnici și se gospodăresc bine. Nicioadată nu se plâng și au de toate. Și mai sunt și cu picioarele pe pământ. Și mai au și bun-simț. Or acestea multora dintre noi le lipsește.

Vorba ați mințit poporul cu televizorul este atât de roasă încât acum aduce beneficii chiar celora împotriva cărora se adresează. Standardele s-au schimbat iar politicienii care mint sunt mai apreciați decât cei care își văd de treabă și chiar își iau în serios rolul de lideri, de persoane cu răspundere. Din păcate se mai uită că răspund de țară și mulți bătrâni, copii și oameni de rând depind de ceea ce ei fac, ce votează, ce legi dau sau aprobă.

Lupta internă este mare. Deși nu aș fi chiar sigur că mai este pentru ce devreme ce țara ne este în mare vândută…apele de la Dorna, fabrica de lapte, minele de uraniu și aur, fabrici și uzine, etc.

Ce ne mai rămâne de făcut așadar pentru a nu ne pierde identitatea și inclusiv tradiția, onoarea și demnitate? Ne rămâne să muncim, de-adevăratelea, nu doar să ne prefacem. Ne rămâne să ne învățăm istoria și limba care ne unește, limba română. Citisem într-o carte de istorie mai veche a lui Neagu Djuvara că la început de a fi această țară așa cum o știm noi astăzi, a fost limba română care ne-a unit. Și subt această limbă, toți vorbitorii de această limbă română, ne-am unit într-un mare stat…România, așa cum e, bun rău așa cum este, este statul nostru.

Este pământul nostru și țara noastră. Ar fi păcat să ne omogenizăm cu Europa, ceea ce în mare s-a și întâmplat din câte observ nu în presă ci în viața de zi cu zi prin prisma meseriei. Francezi, israelieni, poloni, germani, vin aici ca la ei acasă. Și ce e mai grav că nu salută. Nici în limba lor și nici a noastră. Ne consideră niște ratați. Niște scursuri ale Europei cu care ei nu vor să interacționeze, poate doar să vadă vechile construcții, obiective turistice, etc.

Ce ne mai rămâne de făcut este în primul rând să ne învățăm limba aceasta. Dar atât de bine încât niciun popor să nu-și cunoască limba lor proprie așa cum va trebui și este necesar să ne-o cunoaștem noi pe a noastră. Pentru acest lucru am început să țin o serie de TikTok-uri pe care sper și vă invit să le urmăriți despre limba română și despre cum vom învăța acolo în fiecare zi un cuvânt nou a cărui înțeles nu-i la îndemâna oricui sau este mai greu de înțeles pe motiv că nu este prea utilizat. Sau din diverese alte motive majoritatea dintre noi ori nu am auzit de el ori nu-i cunoaștem înțelesul, cel corect și pe deplin. Etimologia și cam ce ar putea să însemne, în ce domeniu este folosit și așa mai departe.

Așa că țineți aproape cei care mai scrieți pe bloguri, cei care scrieți articole, cărți, poezii, versuri și toți cei interesați de limba română corect vorbită, scrisă și înțeleasă.

Și să nu uităm încă o dată vă rog importanța cuvintelor, a limbii și felul de a o folosi în comunicarea cea de toate zilele.


PENTRU A PUTEA CÂȘTIGA BANI CU DAEDALUS ONLINE TREBUIE SĂ VĂ CONFIRMAȚI CONTUL PE EMAIL DUPĂ ÎNREGISTRARE blank