Dupa o luna de zile în Germania încă nu am reuşit să conturez o impresie clară. Poate pentru faptul că locuiesc cu români, poloni, unguri şi romi. Varietatea culturală din ceea ce m numit campus – o clădire mare de locuit cu camere mari şi paturi supra-etajate, interferează cu spiritul German.

Din nemții care i-am întâlnit în cale, majoritatea vânzători şi vânzătoare la benzinării şi magazine, 90 % sunt oameni super. Sau cel puțin se comportă ok cu românii şi alte nații defavorizate, venite aici să muncească pentru o sumă mai mare de bani decât ar fi câştigat în țara lor.

În ceea ce priveşte nivelul de civilizație vreau să spun că este mult peste ceea ce cunoaştem noi, românii. Şi mai ales dacă nu ai fost deloc ieşit până acum în străinătate, ve-i rămâne surprins când vezi că aproape totul aici se reciclează. De la PET-uri, la sticle şi hartie, multe ambalaje de larg consum sunt aşezate pe categorii în coşuri de gunoi şi tomberoane. Pentru unele, gen apă minerală sau răcoritoare, există aparate de recuperare, unde le poți introduce şi primi un bon valoric. Cu bonul poți face cumpărături sau poți scădea din valoarea cumpărăturilor. Pe când şi la noi aşa ceva?

În rest, ordine şi curățenie. Şi multă automatizare. La fel şi în agricultură sau industrie.

Străduțele cât de mici şi sătucele cu 500 de locuitori cu drumuri asfaltate şi ele. Există şi pe aici ciurucuri. Însă nu le vezi prea des.

Aş locui aici. Din păcate chiria e destul de scumpă. Un cunoscut plătea şi 900 de Euro pe lună chiria. Bine, nu toate sunt la fel. Depinde şimde zonă. Însă oricum, puțini îşi permit, chiar şi din nemți, o casă. Preferă să închirieze un apartament sau o cameră.

Clima este oarecum asemănătoare cu a noastră.

Românii de pe aici…îi recunoşti după haine, comportament, sau când îi priveşti. Poate doar cei mai vechi cu mai mulți ani de şedere aici au asimilat într-o oarecare măsură cultura şi stilul vestimentar. Şi îi distingi mai greu.

Este o țară în care să trăieşti, civilizată, curată şi organizată. Mai ales organizată, cu oameni totuşi relaxați.

Mi-ar plăcea să locuiesc aici, dar poate într-un oraş mai mare, unde să mă pierd în mulțime.