Printre cele mai interesante și vizibile tendințe ale arhitecturii urbane care definește orașul secolului XXI se numără stații de autobuz cu design deosebit, piste nesfarșite pentru deplasarea bicicliștilor prin inima orașului și grădini construite pe acoperișurile și pereții clădirilor. Într-un secol al spațiului insuficient, al orașelor sufocate de beton și oțel, grădinile verticale și de acoperiș reprezintă o soluție arhitecturală ingenioasă care oferă o legătură directă cu natura, contribuind în același timp la o mai bună filtrare a apei și stabilizare a temperaturii.

Grădinile de acoperiș

Oricât de modernă ar părea ideea, grădinile pe acoperiș sunt o invenție a antichității care s-a menținut vie până în zilele noastre. De la ziguratele Mesopotamiei și până la acoperișuri de zgârie-nori, grădinile de acoperiș au rămas o cale eficientă și ingenioasă de a ține natura aproape într-un mediu în care nu mai are loc.

Beneficiile grădinilor de acoperiș trec cu mult dincolo de simplul efect estetic și psihologic. Prin procesele biologice ale plantelor, temperatura din aceste grădini crește rareori cu mai mult de 4-5 grade Celsius față de cea a mediului, spre deosebire de drumuri și clădiri care înmagazinează căldura și pot ajunge până la 60 – 70 grade Celsius în zilele toride de vară (20 – 30 de grade peste temperatura mediului).

Sursă foto: Wikipedia.org

Menținând temperatura acoperișului mai scăzută, grădinile ajută la scăderea temperaturii interioare și a consumului de energie electrică. Un alt beneficiu ține de absorbția și reținerea apei în timpul ploilor și scăderea volumului de apă care suprasolicită sistemele de canalizare în timpul ploilor cu debit ridicat. Printre florile frumos mirositoarea și arbuștii ornamentali, grădinile de acoperiș conțin de multe ori și provizii pentru bucătări. De la plante aromatice și până la legume și fructe, acoperișul unei clădiri poate deveni și o binevenită sursă naturală de alimente proaspete.

Grădinile verticale

O altă variantă prin care natura prinde viață în mijlocul monoliților de beton și metal sunt grădinile verticale. Cunoscute și sub denumirea de “pereți verzi”, grădinile verticale sunt plantate pe suprafața pereților având la bază diverse sisteme de suspendare a solului și de irigare a plantelor. Inventat de Stanley Hart White în anul 1938, sistemul a devenit extrem de popular în ultimele decenii datorită extinderii orașelor pe verticală în ritm accelerat și creșterii interesului pentru frumusețea și binefacerile pe care natura le aduce prin prezența ei în comunitățile umane.

  Sursă: Flickr.com

Sistemul „pereților verzi” se bazează pe fixarea unui strat de poliamidă pe suprafața peretului, strat care imită mușchiul prezent pe stânci și are rolul de a susține rădăcinile plantelor. Întregul sistem este străbătut de o rețea de conducte care asigură apă și nutrienți plantelor într-un sistem închis. Plantele sunt alese cu grijă pentru a putea supraviețui în aceste condiții și având în vedere temperatura, precipitațiile și vântul din zona în care peretele verde este creat.

Sursă foto: Wikipedia.org

Cel mai înalt perete verde se găsește în Mexic, în cadrul International Convention Center din Los Cabos și are o suprafață de 2700 de metri pătrați. Similar grădinilor de acoperiș, pereții verzi asigură o temperatură mai scăzută în zonele și perioadele călduroase și filtrarea parțială a apei prin absorbție. Spre deosebire de grădinile de acoperiș, pereții verzi sunt mai indicați pentru clădirile din zonele aride întrucât rata de evaporarea a apei este mai mică decât în cazul grădinilor orizontale. Efectul estetic este în același timp incredibil.