Finanțele personale sunt un lucru de multe ori greu de administrat. În ultima perioadă au apărut tot felul de aplicații care te lasă să ții evidența lor. Însa uneori sunt dificil de utilizat şi pierzi mult timp introducând datele deoarece trebuie să deschizi aplicația apoi să alegi categoria, apoi etc.

Pe un carnețel simplu de hârtie şi cu un pix poți ține o evidență a cheltuielilor şi veniturilor şi nu va mai trebui tot timpul să îți soliciți telefonul. Telefon pe care îl poți pierde sau îi poți sterge stocările din vreo eroare.

Aşa că baza, domnilor rămâne carnetul.

Ce ar trebui să treci în carnet. În primul rând veniturile. Aceste venituri vor trebui tot timpul să fie mai mari cu cel al cheltuielilor, sau măcar egal.

Desigur poți face toate astea şi folosind şi o metodă rudimentară, acea în care banii caştigați îi pui deoparte şi vezi ce mai ramane după cheltuială. Se poate şi aşa.

Însă văzând pe ce cheltui mai muot, în viitor vei putea reduce din cheltuieli. De exemplu, mai puține țigări fumate, lucruri mai ieftime, apa de la robinet şi nu îmbuteliată. Sau măcar mai ieftină.

Lista pe care îți notezi cheltuielile poate fi datatâ cu data, ziua, luna şi anul. Dacâ te simți mai confortabil să ai două liste, una pentru cheltuieli şi una pentru venituri atunci fă aşa.

Revenind la prima versiune. Este recomandat să introduci veniturile pe ziua respectivă pe jumatate de foaie şi cheltuielile pe cealaltă jumătate de foaie. Faci calculul şi vezi cât venit ai pe ziua respectivă, cât ai cheltuit şi cât a ramas necheltuit. Suma economisită o poți trece separat în categoria economii.

Dacă procedezi aşa măcar 2 luni de zile o să observi rezultate. Rezultatele vor consta în sume economisite mai mari cu care poți în sfarşit să rezolvi o problemă pe care o aveai de rezolvat acasă sau la serviciu…o maşină nouă, schimbarea cabinei de duş, renovări, etc.