De când ne știm ne plac banii. Pentru asta mergem la muncă. Cu cât mai mulți, cu atât mai bine. Cu cât jobul este mai bine-plătit cu atât mai mare este numărul celor ce aleargă după el.

Banii ne-au fascinat de când ne știm. Aduc cu sine putere celor care îi dețin în cantități mai mari dar și griji mai multe și o mai mare răspundere.

Asta pentru că vrând nevrând, banii ne accentuiază caracterul. Dacă ești o persoană rea, vei deveni și mai rea. Dacă ești o persoană bună, vei deveni și mai bună.

Există mii și poate sute de mi de cărți scrise despre bani. De educație financiară. Există publicații precum Forbes sau topuri. Există trafic de droguri de mare risc, trafic de persoane și femei care își vând trupul și demnitatea pentru bani.

Religii ucid pentru bani. Se omoară pentru bani. Se ceartă pentru bani. Banii aduc fericire și bucurii în același timp.

Poți să cumperi flori iubitei sau soției cu bani. Le poți culege în același timp de pe vreun câmp pe lângă care treci din întâmplare. Și să i-o oferi primei femei care îți iese în cale și să provoci o mai mare bucurie decât cele mai scumpe orhidee oferită celei mai frumoase femei dar cărui nu-i place buchetul pentru că-i amabalat ieftin.

Fascinația banilor. Fascim. De acolo vine cuvântul fascism. Te obsedează.

Pot fi un lucru rău. Pot fi un lucru bun. Totul depinde de tine. Important este să nu te atașezi prea mult de ei. Cu cât nu te atașezi prea mult de bani, cu atât mai bine protejat ești în caz de vreun cataclism financiar.

Sunt persoane care s-au aruncat pe geam pentru că băncile la care îi țineau au dat faliment și nu i-au mai putut recupera. Și-au legat sufletul de bani. Sunt persoane care i-au pierdut pe toți dar într-un timp dat au făcut de două ori mai mult. Pentru că nu și-au legat sufletul de ei. Pentru că s-au detașat de ei.

Și mie îmi plac banii. Cui nu-i plac? Extrem-extrem de puține persoane nu iubesc banii. Veniți prin orice metodă. Mascați, sub formă de bunuri sau chiar de lumânări la biserică nearse și refolosite, retopite pentru a le revinde și a face mai mult. Cât mai mult. Câți mai mulți bani!

Și eu vreau. Unii doar visează la ei. Alții plutesc în derivă neștiind cam cum să-i facă. Alții îi fac dar îi distrug.

Pe alții îi amețesc atât de mult încât se apucă de droguri și se distrug. Alții sau născut înconjurați de bani și îi cheltuie fără milă. E treaba lor. Alții s-au născut sau au fost săraci lipiți și dintr-un cent au făcut miliarde de dolari.

Alții au fost chiar datori și și-au făcut primul milion de dolari din bani împrumutați. Banii…

Sunt o materie bună de studiat. Învârt lumea. Și ne fascinează. Pe unii la un mod atât de extrem încât doar pentru asta trăiesc și și-ar da și viața pentru ei.

Fă bani!