Nu mă refer la orar școlar. Mă refer la un orar pentru cei care prestează muncă independentă, în propriul folos. Cum sunt eu de exemplu și mulți alții asemenea mie, fie ei bloggeri, fie ei freelanceri din orice domeniu.

Personal nu funcționez cu orar pentru simplu motiv că trebuie sa termin o anumită treabă într-o zi, și atunci stau până târziu, până o termin. Spre exemplu crearea unui blog. Dacă-l încep trebuie să-l și termin. Or atunci poate să mă prindă ora 4 dimineața, și eu tot în fața monitorului sunt.

Nu sunt rare cazurile când vecinii văd în odaia mea lumina aprinsă toată noapte. Așa că dacă am început o treaba, caut să o termin, așadar muncesc pe proiect, și devin oarecum obsedat de munca la care m-am înhămat, doar doar ce să o văd că este terminată, și gata de predat.

Cei ce lucrează după orar mi se pare ori că nu sunt trup și suflet acolo, nu depun suflet în ceea ce fac, și văd chestiilea astea precum munca ca pe o sâcâială, sau ca pe o datorie ce le vine greu să o facă.

Nu zic că un orar strică. Dimpotrivă, trebuie să ai ore regulate de somn, e bine asta, e bine să te odihnești noaptea, eu mă simt bine când dorm noaptea, e bine să ai mese regulate, scaun regulat dacă e să ajungem și la asta și chiar sex regulat. Sunt însă unele tipuri de persoane care sunt pasive în ceea ce privește munca. Văd totul ca pe o corvoadă, nu le place ceea ce fac și abia așteaptă să termine și să plece acasă. Defapt chiar și în timpul muncii se gândesc când va fi următoarea pauză.

Nu zic, demult în trecut așa am fost și eu. Lucrurile acestea se întâmplă de obicei când e foarte greu ceea ce faci și când nu e meseria ta, pasiunea ta, și ceea ce faci nu este domeniul tău, însă ai nevoie de bănuți pentru a trăi.

Și totuși, este important un orar zilnic? În opinia mea atât timp cât lucrezi independent, meserii liberale, gen scriitor sau blogger, nu cred că ai nevoie să pui pe ușă open/closed. Îți vine să scrii un articol?…ai vreo idee de articol și vrei să-i dai drumul?…o faci, îi dai drumul. Nu aștepți până dimineață pentru a așterne pe blog ceva nespontan. Știi…e ca și cum ai premedita și ți-ai face plan pe hârtie cum vei face dragoste cu femeia ta, la ce minut vei schimba poziția, ș.a.m.d. Sunt chestii ce țin de normalitate comportamentului uman, unele lucruri pur și simplu nu le poți premedita, or cei care fac asta au grave probleme cu capul.

Sunt și cazuri de oameni care chiar așa fac. E treaba lor și nu a noastră. Un orar pentru tine și pentru ceea ce vrei să faci în mare nu ți-ar strica. Adicătelea dacă tu vrei să scrii la o carte câteva capitole, îi dai drumul și scrii, grăbești puțin lucrurile, însă nu poți impune muzei când și cum să vină. Și nici nu-ți poți bate joc de cititori, oferindu-le „căcat”, pentru că te vor abandona, sau vei atrage la rândul tău genul de cititori care se pretează la ceea ce ai scris.


PENTRU A PUTEA CÂȘTIGA BANI CU DAEDALUS ONLINE TREBUIE SĂ VĂ CONFIRMAȚI CONTUL PE EMAIL DUPĂ ÎNREGISTRARE blank