Am citit, printre miile de cărți citite până acum, pe unde și cum am apucat, și cărți care spun ceva, nu beletristică, ci cărți ca Tehnica loviturii de stat (politică) sau Comportament inadecvat- nașterea economiei comportamentale (economie), sau, sau, și studii legate de nesomn.

Conform specialiștilor poate avea efectul alcoolului. Adică dacă nu dormi o noapte este ca și cum ai fi tras o dușcă. Ești mai în curaj…cum s-ar spune.

Însă ce ne facem cu cei care lucrează noaptea? Da, sunt și așa joburi ce presupun munca de noapte. Nu ne alegem noi să muncim noapte ci de exemplu…ești paznic de noapte. Și atunci trebuie să stai noaptea întreagă cu ochii beliți.

Ca să nu mai vorbim și de privegherile din mănăstiri. Am fost la o mănăstire o dată, să înnoptez acolo. Călugării ăia dorm 4 ore pe noapte restul participă la slujbe și muncesc. S-au trezit la ora 11…slujbă până la 1, și s-au trezit iar la ora 4 jumate slujbă iar apoi treabă. Dor vreo 4 ore de somn, în rest muncă.

Nesomnul poate avea efecte dintre cele mai perverse și variate, printre care și halucinații vizuale și auditive, sau delir, mă refer la nesomn mult, când spun mult, spun cu săptămânile.

Unii erau torturați mai nu demult, pe vremea comunismului prin nesomn, lăsați să doarmă în picioare, vorba vine, lăsați să doarmă.

Un studiu din Rusia, experiment de fapt, mai puțin ortodox a avut un sfârșit tragic. Vreo 10 persoane au fost injectate cu ceva cofeină și izolate într-o cameră. Rezultatul? …au ajuns la canibalism, și-au devorat trupurile, iar cel care a rămas în viață nu mai era întreg la minte.

Cred că ar trebui să găsim un echilibru între somn și nesomn. Cred că dacă muncești mult, trebuie să iei pauze adecvate, să te odihnești. Uneori acumulezi oboseală și nici măcar nu-ți dai seama de ce ești stresat, de ce te trezești dimineața cu fața la cearceaf, sau de ce tinzi să devii irascibil pe timpul zilei.

Am călătorit mult în afară și pe drumul parcurs înapoi am observat cât de pervers poate fi nesomnul, și am rămas mut de uimire cum părinții noștri lucrau pe schimburi noaptea, pe timpul Ceaușismului, cum creșteau și câte 5 copii și construiau și case. În fața lor…jos pălăria. M-am întrebat atunci dacă eu aș fi putut și m-am gândit cât de greu le-a fost.

Nesomnul extrem poate duce la delir, halucinații auditive sau vizuale, paranoia, și alte efecte psihice dubioase. În timp îți distruge ficatul, îți face varză creierii, și nu mai vorbim de cearcăne. Așa că uneori e bine să ai câte o zi liberă în care să stai doar în pat sau zile în care să te trezești târziu, uneori chiar organismul tău cere asta.

 


PENTRU A PUTEA CÂȘTIGA BANI CU DAEDALUS ONLINE TREBUIE SĂ VĂ CONFIRMAȚI CONTUL PE EMAIL DUPĂ ÎNREGISTRARE blank