Îmi zisei la un momentdat să-mi îmbunătățesc cunoștințele de limba engleză și să folosesc aplicația Duolingo pentru asta. Ce eroare.

În primul rând că pe Duolingo găsești foarte multe aberații, greșeli, aiureli care nu au nicio treabă cu limba engleză corect vorbită și scrisă. Fie că este ea engleza americană sau britanică. Tot ce face această aplicație este să te amețească de cap în așa fel încât nu mai înțelegi prea multe.

Pentru o conversațională, pentru cuvinte de bază este ok. Însă pentru o engleză corectă, care să o poți folosi la scris și la comunicat în mod corect nu ai nicio șansă cu această aplicație. Mai degrabă v-aș sugera cursuri precum English Today, dacă o mai găsiți prin librării sau online de vânzare. Poate cu ele tot mai poți învăța ceva decent. Însă cu Duolingo nu ai șanse.

De ce spun asta? În primul rând că multe expresii, cuvinte și sintagme sunt atât de idiot traduse încât și un vorbitor mai prost își dă seama că ceva nu este în regulă. Aș da exemple dar nu mai stau acum să răsfoiesc.

Da, am terminat cursul pe Duolingo, care a durat vreun an. Ce-i drept desfășurat lejer, printre picături mai bine-spus căci nu am avut doar asta de făcut. L-am terminat pentru că îmi place să termin ceea ce încep. Însă nu aș mai repeta experiența. Ori înveți bine și Dumnezeiește limba aia, corectă, ori las-o în colo.

De ce învață oamenii limbi străine pe Duolingo? Pentru că poate unii au nevoie la un proiect. Or dacă-l înveți aiurea proiectul iese aiure și atunci ai vina, ca și aplicație și ca și companie.

I feel obligated to push back against Duolingo and other “translation as language learning” programs because I think there are far better ways to spend one’s time. If you’re like one of the many people wondering, “Does Duolingo work?” then keep reading. I will try to explain why its shortcomings can ultimately ruin your language learning journey. 

In a perfect world, people would use Duolingo in passing to brush up on their language learning in their spare moments. It’s better than wasting time on social media or staring off into the distance at the DMV, waiting for your number to be called. That’s true. But that’s not really what happens.

Instead, people think that using Duolingo will lead them to fluency. That’s not only inaccurate, but it can also put them off to learning a language entirely. As a language activist who values the appreciation, preservation, and use of multiple languages, I feel that Duolingo doesn’t work. In fact, I think it does more harm than good.

Sursa