Online-ul este în continuă schimbare, în continuă evoluție. La fel şi bloggingul. Permanent apar îmbunătățiri. Dacă vrei să ții pasul, va trebui să faci, în caz că nu le ai, două update-uri foarte importante pentru blogul tău. Le-am făcut şi eu. Dacă vei observa, toate blogurile importante le au. Acestea sunt:

#1 Push notification

Este acea căsuță care apare în brwoser, de obicei sus, și întreabă vizitatorul dacă vrea să primească notificăi. Există numeroase pluginuri şi servicii pentru asta. Unele sunt gratuite iar altele cu plată. Eu folosesc un serviciu gratuit care oferă și plugin WordPress pentru o mai ușoară utilizare. Acesta se numește SensPulse.

Desigur, există și pachete premium, care oferă facilități în plus. Cel gratuit pe care îl folosesc permite până la 2500 de subscriberi gratuit. Momentan îmi ajunge. Vorba aia, subscriberi să fie. Pluginul pentru SendPulse îl găsiți aici. Notificările se vor face pe browserele Chrome, Mozilla, Safari, atât pe mobil cât și pe desktop.

Desigur, mai sunt și alte servicii. Însă acesta mi se pare momentan cel mai Ok.

#2 Certificat SSL (https)

Din ce în ce mai multe website-uri și bloguri de diferite feluri folosesc un SSL. O conexiune securizată. Aceasta a devenit foarte importantă în ultima perioadă, iar Google în 2018 va marca site-urile care nu folosesc SSL. Ceea ce nu prea este bine. Un SSL în zilele noastre, pentru SEO, este foarte important.

Cum faci ca să ai și tu https?

  • Îl oferă firma ta de hosting. Există firme de hosting (Claus Web) care oferă și gratuit, chiar dacă de pe un IP shared, dar îl oferă. Desigur, poți cumpăra unul pe IP dedicat. Pentru început, e bun și unul gratuit, dacă nu te dau banii afară din casă. După instalare și propagare poți folosi un Plugin WordPress care să facă schimbările necesare. Eu folosesc  Really Simple SSL.
  • Prin Cloudflare. Cei de la Cloudflare oferă printre altele și SSL gratuit. Nu trebuie decât să urmezi pașii necesari și vei avea și tu SSL.
  • Printr-o autoritate certificată de emitere SSL. Ok. Aici e puțin mai mult de muncă, trebuie să fii o persoană mai tehnică dar se poate. Cei de la Comodo sau de la Let’s Encrypt oferă astfel de certificate gratuit.

În legătură cu serviciile menționate mai sus, voi ce folosiți?