Încercând să acumulăm, am pierdut. Din ce în ce mai multă lume suferă de sărăcie, și asta se întâmplă și din cauza faptului că, cum spuneam într-un articol anterior banii trebuie cheltuiți atunci când ai puțini. Economia mondială este pe ducă, și țări occidentale cu nivel de trai mai ridicat au acum probleme financiare.
Însă vreau să ne referim strict la România. Acesta este un blog despre finanțe personale și în primul rând ar trebui să să scrie despre finanțe personale însă nu e nimic dacă ne extindem un pic și la economie, pentru că toate sunt în legătură.
Ca parte a finanțelor personale aș putea repeta că dacă ai bani puțini va trebui să cheltui mai mult și să muncești mai mult. Când vei avea mai mulți bani vei cheltui mai puțin, așa merg treburile pentru o sănătate financiară și pentru prosperitate. Tot ca parte a finanțelor personale trebuie știut faptul că lumea nu s-a făcut într-o zi așa că nici propria stabilitate financiară nu poate fi creată într-o zi, și nici într-o perioadă scurtă.
Referitor la economia mondiale sau națională, pentru că asta ne interesează mai mult în acest articol am putea spune că munca aduce bani și risipa îi cheltuie. Banii nu trebuie risipiți, banii trebuie cheltuiți dar nu risipiți. Oricum fiecare familie își are obiceiurile sale, iar cum celula de bază a societății este familia, după cum educi familiile așa ai și o societate, și ne referim aici stric la educația financiară. Cred că dacă matematica se poate învăța în școli și aplica în viața de zi cu zi așa se poate învăța și cum să ne gestionăm banii.
Există cărți de educație financiară bune scrise de români, nu neapărat de străini care au aplicabilitate practică aici la noi în țară sau în Europa. Ar trebui cumpărate și citite sau cumpărate, să fie în casă, poate li se agață și celor tineri mâna de ele, și le citesc. Astfel aveam cât de cât o șansă la o gândire sănătoasă din punct de vedere financiar.
Comenteaza