Verbul a monta are o semnificație cunoscută de toată lumea, una cunoscută de crescătorii de animale și…încă una folosită în limbajul de stradă.

Să vedem. Când primești o mobilă și ea vine cu ansambluri și subansabluri. Trebuie montată, asamblată.

Cu a doua semnificație stă treba un pic diferit. Când crescătorul de animale duce animalul, fie el câine, vacă sau mai știu eu ce, pentru a fi însămâțat pe cale naturală…se mai cheamă că o montează. Sau o duce la montă.

Dar ce te faci cu a treia semnificație al acestui verb. Aici treaba stă un pic mai complicat și semnificația este una negativ, sau în cel mai bun caz neutră. Dacă, să presupunem că cineva se află într-o relație în care ambii sunt fericiți. Vine o a treia persoană și îi spune unui dintre ei lucruri urâte despre celălalt. Că trebuie să facă așa, că trebuia să te ia și pe tine acolo, că mai bine divorțezi. Asta se cheamă că o montează înpotriva lui sau ei. De regulă se numește montare dacă montatul dă curs așa-ziselor sfaturi sau reproșuri șia ia atitudine negativă față de cel cu care se înțelegea bine două minute mai devreme. În general cei care sunt montați nu au un caracter puternic și nu pot gândi ei singuri, în cea mai mare parte. Sunt infuențabili mai pe scurt și  slabi de înger.

Cam astea sunt cele trei sensuri pe care le cunosc ale verbului a monta.