Nu-mi mai aduc aminte exact valoarea banilor din anii Ceaușiști. Oricum, știu că, cu o bancnotă albastră, dată cadou de ziua mea de naștere, cu Bălcescu pe ea, mi-am cumpărat 1 Kg de bomboane de ziua mea de naștere, de la Sam, cum îi ziceam noi la magazinul ăla comunist din sat.

Erau prea multe, nu conta. Nu le știam valoarea, doar că sunt dulci și gustoase. I-am întins banii vânzătoarei și am zis că vreau bomboane. Mi-a dat bomboane din alea, dropsuri, de toate culorile și aromele, galbene, cu gustul ăla specific de lămâie, de pe atunci. Parcă îmi aduc aminte și acum gustul ălora galbene, un pic acrișor, și ălora roșii cu gust ceva de căpșune. Imitau gustul, nu prea aducea, dar erau fenomenale, pentru vârsta mea.

Cu o sută de lei mi-am cumpărat bomboane aproximativ 1Kg. Acum fac un pic de research, chiar în timp ce scriu acest articol…1Kg de dropsuri costă tot atât, doar cu un leu mai mult. Ce ne face așadar să ne plângem că înainte era mai bine? Ce era mai bine? Banii au aceeași valoare. S-a ajuns de unde s-a plecat, doar că acum ne plângem în public, cu voce tare.

Așadar acum este mai bine. Este ca și cum ai da libertatea unei bovine care a fost ținută 1o ani în ocol, și după, nu știe ce să facă cu ea, decât să ragă.

Dacă e să ne raportăm la ultimi 10 ani, s-au scumpit produsele principale, pâinea, făina, uleiul, zahărul, cafeaua, țigările, carnea. Prețurile s-au umflat artificial, însă aparatul economic statal a avut grijă să echilibreze puterea financiară prin ajustări, în așa fel încât să rămânem în rând cu lumea.

Prețurile au crescut în ultimii ani. Acum aceeași sută de pe vremea Revoluției Comuniste din anii ’89 are aceeși valoare. Pe atunci nu puteau cumpăra prea multe alimente. Acum da. Unde e adevărul? Trăim mai bine sau mai rău? Valoarea banilor a rămas la fel dacă este să ne raportăm la prețul unui  Kg de dropsuri. Cam undeva pe acolo sunt și prețurile celorlalte produse.

Acum avem însă un lucru mult mai important față de ceea ce atunci nu aveam…LIBERTATEA. Un drept garantat prin constituție. Or prețul libertății, fie ea chiar și de expresie, în literatură, artă și muzică, nu se poate măsura în bani!

Au crescut prețurile față de atunci sau au scăzut?

Dacă este să facem o medie matematică, fie ea geometrică sau aritmetică, ajungem la aceeași concluzie, prețurile au crescut într-un procent infim. Ceea ce a scăzut este calitatate produselor și puterea de cumpărare. Rezultă de aici, că trăim la fel de prost la la fel de bine în funcție de job, pregătire, noroc, pentru că există și noroc, și alți factori.

Era mai bine înainte?

Se spune că nu trebuie să regreți nimic. Așa că, cred că este bine și acum.

Vreți recomandări? Da, vă ofer una singură!

Munciți, și veți avea, bani și putere de cumpărare!

 


PENTRU A PUTEA CÂȘTIGA BANI CU DAEDALUS ONLINE TREBUIE SĂ VĂ CONFIRMAȚI CONTUL PE EMAIL DUPĂ ÎNREGISTRARE blank