Văd tot mai des în ultima perioadă vorbindu-se şi dezbătându-se despre antreprenoriat. Un domeniu ridicat în slăvi.

De fapt lucrurile nu stau chiar aşa şi antreprenoriatul este o minciună, regret să vă dezamăgesc.

Moda a fost preluată şi la noi din occident. Toată lumea dacă nu este deja măcar doreşte să devină un antreprenor de succes.

La bază, prestarea de servicii în folosul unor bunuri sau recompense băneşti nu este nouă. Acest lucru există pe planetă de mii de ani. Însă cei interesați au îmbrăcat în alb conceptul şi i-au dat o anumită aură. Mai ales în vest, în occident. Aura persistă şi acum.

Imaginea de antreprenor este cea a unui bărbat frumos îmbrăcat care stă toată ziua în fața unui laptop. Şi eventual îşi bea şi cafeaua. Realitatea din păcate stă altfel. Realitatea este că pentru bani trebuie să munceşti.

Nu zic neapărat într-o fabrică. Dar să munceşti. Să aduci plus valoare sau să fii indispensabil. Sau, să-ți meriți banii.

Nu cred că antreprenoriatul are vreo legătură cu Steve Jobs sau cu Gates. Personal, nu-i văd ca pe nişte antreprenori în accepțiunea universală a acestui cuvânt. Îi văd mai mult ca pe nişte oameni de afaceri care niciodată nu au pace. Care caută mereu să aducă ceva de care nu te poți lipsi societății în care trăiesc.

Şi într-adevăr de un smartphone mai ales în zilele noastre nu te poți lipsi. Fireşte că smartphone-ul nu a fost inventat de Jobs. Cred totuşi că acesta a fost singurul care a avut o viziune clară de produs şi cum să evolueze pe piață.