Una dintre materiile care se predau la școală, și pe vremea mea oarecum neglijate și dispețuite de alți profesori, precum cei de mate, care unii se considerau zei, era sportul.
Or sportul este cel care ne-a dus vestea peste hotare prin sportivi de valoare precum Nadia Comăneci, ne-a adus respect. Ne-a îmbunătățit imaginea țării.
Nu am să vorbesc în acest articol de sport de performanță. Am să vorbesc despre sport și mișcare practicate individual sau de grup.
Să plantezi căpșuni, așa cum o face Pato, să recoltezi, să te ocupi de agricultură, este tot un sport, este o mișcare care se practică regulat.
Însă dacă vrei ca să te ocupi de un sport precum alergarea, în afară de ceea ce faci tu ca mișcare fizică, gen urcatul scărilor până la etajul la care stai, măturatul prin casă și alte activități de genul, este mai bine. Nu spun mult mai bine dar mai bine.
De ce spun asta. În primul rând pentru că poți să-ți monitorizezi performanțele. De exemplu la alergare. Dacă tu alergi astăzi 3 KM în 15 minute, ve-i putea vedea cu ajutorul unui cronometru ce timp scoți mâine, poimâne sau peste o săptămână. Peste un an doi sau trei. Și așa poți deveni un sportiv profesionist-amator. Iar acest lucru îți poate aduce și bani, beneficii materiale, dacă tragi tare.
Plus respectul comunității iar dacă partcipi la competiții internaționale, mândrie patriei.
De-aia recomand un sport.
Fiecare persoană este construită diferit. Unii medici nu știu acest lucru dar nu toți trebuie să avem aceeași constituție, același număr de kilograme la o anumită înălțime. De exemplu, nu-i poți reproșsa Gabrielei Szabo că e pre slabă. Este în natura ei și a profitat de acest aspect, făcându-se campioană mondială la atletism.
Ca să fiu mai clar, unii medici nu știu că, corpurile umane sunt de trei tipuri:
#1 ectomorf (slab, puțini mușchi, puțină grăsime, oase subțiri, pun greu greutate pe ei)
#2 mezomorf (constituție normală, pun ușor greutate și ușor o pierd, oase normale, aspect fizic plăcut și armonios)
#3 mezomorf (grase, cu multă grăsime, uneori și mușchi implicit dar care vin cu multă grăsime, greoiae, oase mari, pentru ași putea susține greutate, pun foarte ușor grăsime pe ei și o pierd foarte,greu, sunt predispuse să se îngrașe, să devină obezi)
#4 variațiuni dintre aceste trei tipuri, de exemplu ectomorf spre mezomorf, adică undeva la mijloc între ele, etc.
Nu poți acuza un om că este slab fără temei și fără să-i cunoști tipul somatic. Așa se numește, caracter somatic, și repet, sunt de trei tipuri în general: ectomorf, mezomorf și endomorf. Mă și mir că pe unele persoane medicina nu le învață.
Ce pretenții poți avea de la un medic care nu știe cele trei tipuri așa-numite somatice.
În altă ordine de idei, aceste trei tipuri somatice pot fi reglate. În sensul în care dacă eștio gras, obez, poți slăbi. Nu trebuie decât să alergi, să consumi energie și eventual să iei un produs care nu costă prea mult și se numește L-Carnitină, pe care îl poți comanda AICI.
Dcî vrei să te îngrași, să pui greutate pe tine, considerându-te prea slab și vrei în mintea ta să-ți îmbunătățești aspectu atunci nu-ți rămâne decât să mănânci foarte foarte mult. Alimente bogate în grăsimi, glucide, și mai ales PROTEINE, pe care le găsești spre vânzare AICI.
Dacă eșt mezomorf, ești potrivit pentru a face sport precum lupte, fotbal, culturism, fittnes, și așlte sporturi ce presupun o greutate normală.
Update 1:
Filmulețul de prezentare de la produsul Spirulină de pe Emag:
Nu te gândi că am kilometri de căpșuni, am și eu așa pentru familie. Dar da te mai doare spatele când dai cu sapa, când plivești ceapa, căpșunile…cred că o să-mi iau o centura lombara.
Da, faci mișcare :)) dar nu te scapă de burtă… Cred că dacă faci agricultură să trăiești din ea, dar ca acum mai mult de 20 de ani ai șanse mari să nu se pună grăsimea pe tine.