Când vine vorba de business, cam orice firmă vrea să se extindă. Vrea mai mult, și mai mult…Asta duce de multe ori în mod paradoxal la profituri mai mici, la mai puțin timp petrecut cu familia, la mai mult stress și de multe ori te poți îmbolnăvii sau poți chiar claca.
Cu mai multe sedii deschise, fiind mai multă bătaie de cap, mai mulți angajați, treburile devin mai complexe, și în felul acesta se ajunge la mai multe cheltuieli ceea ce în mod inevitabil va minimiza profitul. Cam așa a fost și cu Starbucks când au vrut să le facă pe toate.
Ascultam o melodie a unui cunoscut raper și un vers mi-a atras atenția și mi-a plăcut în mod special: „Mai bine un profil mic și faci profit mare.”
Cred că așa ar trebui să se mențină lucrurile într-o companie fie ea mai mică sau mai mare, fie ea și de un singur angajat, care poți fi chiar tu.
Forțarea lucrurilor, creșterea în mod artificial și forțat a compaiei pot duce lucrurile într-o direcție pe care nu ți-ai dorit-o.
Când ai investitori care investesc în compania ta nu-ți mai permiți să iei tu toate deciziile ci va trebui să iei seamă și de părerea lor. Nu vei mai conduce tu 100% firma ci deciziile vor fi luate în mare parte și de investitori. Asta înseamnă că nu mai deții controlul și dacă ai avut sau ai o viziune asupra a ceea ce vrei să faci o poți considera pierdută.
Cel mai bine este să te menții la nivelul natural al afacerii tale, să nu „injectezi firma cu hormoni de crestere”. Asta înseamnă că va trebui să fii mulțumit cu o dezvoltare graduală și naturală. Nu înseamnă că nu trebuie să depui eforturi pentru a crește ca firmă sau companie. Ceea ce trebuie să faci este să nu te suprasoliciți până cazi. Acesta este un principiu valabil și în sport. Ai nevoie de antrenament și de pauze, și când ești epuizat nu mai dai randament.
Am citit de curând cartea Company of One. Este vorba chiar despre cum să faci pentru a te menține la un nivel mic, a avea servicii de calitate, și a de a te bucura și de familie și a avea timp liber.
uneori da, e mai bine asa sa faci cativa banuti cu 2-3 angajati, o mica echipa sau ceva in familie
vali: da, pe cât se poate, cât mai minimalist.