Știu că este la modă ca atunci cand îți deschizi calculatorul să îți apară ceva sensibil și profund, care eventual să te trimită să faci niște judecăți de valoare în ceea ce privește posesorul acelui calculator. Bineînțeles, mă încadrez perfect în această categorie. Ecranul calculatorului îmi arată pe “Dansatoarea in picioare” a lui Lautrec…

Sursa foto Wikiart

“Pare un tablou care te trimite la grație și la feminitate”, îmi zice o colegă de birou. Nu răspund direct aprecierii.

Personal, pe acest pictor nu l-am privit niciodată ca pe un cod de culori ce trebuie descifrat. Am făcut dintotdeauna legătura dintre viața lui tumultoasă și creația lui, admirandu-le pe una mai mult decât pe cealată.

Astfel, încep să îi împartasec din datele biografice, enunțând faptul că este cel care a dat nașterii graficii moderne, cel care a ridicat la rang de artă afișele litografice și, desigur că îmi exprim și un sol de gânduri nebune cu privire la animatoarele din Montmartre ridicate la nivel de artiste celebre .

Totuși, uitându-mă mai bine în istorie și la creația lui Lautrec, cred că acesta a lăsat ca amprentă în creația sa pe lângă simțul realității și simțul posibilităților. Tabloul dansatoarei îmi dezvăluie la fel multă tristețe, gingășie feminină și o urma de satiră adusă finalului de secol nu numai vieții cabaretului dar cred că este o metaforă pentru însăși viața artistului.

Scris de Paula Horju