Există multe materiale pe internet despre cum să-ți faci un blog însă majoritatea nu mai corespund cu realitatea actuală, cu noile cerințe. La fel stă treaba și cu metodele de a câștiga bani cu un blog, mai nou, Google Adsense și Marketingul afiliat nu mai sunt neapărat metodele cele mai profitabile și la îndemână.

Dacă ai ceva de spus, iți place să te exprimi prin scris sau ai cunoștințe ce ar putea fi de folos altcuiva te poți gândi la câştiguri financiare din blogul tău. Și ca la un mod de viață şi mijloc de trai. Sunt mulți care o fac şi pe piață încă sunt locuri pentru idei noi.

De ce ai nevoie?

#1 Domeniu

O să ai nevoie de un domeniu. Domeniu însemnând ceva de genul  http://www.domeniultau.ro sau http://www.domeniultau.com sau alte extensii de genul .net, .info etc. În cazul în care cunoști limba engleză îți recomand să deschizi un blog în engleză pentru că pur și simplu este mai profitabil.

Îți sugerez ca numele domeniului să fie numele tău sau prenumele și inițiala numelui. Cu timpul scriind vei vedea ce nișă vei ocupa. Nu poți pur și simplu ca să-ți alegi un domeniu care să denote că blogul este despre tehnologie pentru ca la un momentdat să simți că nu mai vrei să scrii despre asta. În general nu este bine să-ți faci astfel de planuri chiar dacă unii bloggeri și de pe la noi și din afară recomandă asta. Nu, întâi scrii, apoi vezi ce nișă ocupi, și eventual poți adăuga un logo corespunzător. Din acest motiv recomand ca numele blogului să nu denote neapărat ceva.

#2 Hosting

Următorul pas este cumpărarea unui pachet de hosting. Alegerea unei firme care oferă servicii bune de  hosting uneori poate fi dificilă. Cu puțin noroc şi research poți alege o firmă cu care să te înțelegi ani buni. Eu folosesc serviciile celor de la chroot atat pentru domeniu cat si hosting. Sunt înțelegători, au prețuri bune, şi nu am avut probleme deosebite cu ei. Poți să comanzi AICI un pachet de hosting și domeniu AICI chiar acum, de ce sa stai sa te mai gandești.

Hostingul este următorul pas și nu alegerea platformei pe care să postezi, pentru simplu fapt că întâi este necesar să hostezi domeniul. Până nu faci asta nu ai cum să instalezi un CMS (ex. WordPress)

#3 CMS

WordPress este în opinia mea şi a multora de departe platforma cea mai bună şi pe care o recomand cu căldură. Motivele sunt nenumărate:

  • în primul rând este gratuită,
  • este cea mai cunoscută, utilizată şi prin urmare întreținută, fiind folosită de cei mai importanți bloggeri atât de pe piața autohtonă cât şi din afară,
  • oferă numeroase pluginuri vitale, mare parte dintre ele fiind gratuite,
  • poate fi folosită pentru aproape orice, de la blogging până la site-uri de prezentare sau magazine online.

#4 Template sau Temă

Ai nevoie și de un design pentru blogul tău sau cum mai este denumit – Template. Când zic Template mă refer la modul cum arată blogul, la modul cum este organizat vizual şi funcționează în partea vizibilă de către cititor.

#5 Pluginuri

Ca blogger sau ca utilizator de WordPress.Org există câteva pluginuri de nu te poți lipsi dacă vrei ca blogul tău să fie unul profesionist, optimizat pentru motoarele de căutare şi pentru vizitatori.

Principalele pluginuri gratuite pe care e bine să le instalezi şi setezi sunt:

  1. Contact Form 7, care îi permite vizitatorului să-ți trimită un mesaj tip email în cazul în care vrea să ia legătura cu tine, de ce nu, pentru ofertă de publicitate din care ai mai putea câștiga ceva bănuți.
  2. Akismet, care opreşte comentariile spam, în genul celor care nu comentează on topic ci vor doar să-ți vândă ceva.
  3. All in One SEO Pack, după cum spune şi numele este un plugin de optimizare pentru motoarele de căutare. O funcțiune importantă este faptul că te lasă să aduci url-uri canonice, adică url-uri pentru articolele tale care să nu se repete în rezultatele motoarelor de căutare, repetarea linkuri-lor nefiind chiar un lucru de dorit. O altă funcțiune este setarea de keywords pentru articole dar acest lucru în momentul de față nu prea mai contează pentru Google. All in One SEO Pack mai oferă şi alte funcționalități precum crearea unei hărți XML a blogului ce poate fi înscrisă în Google Webmaster Tools, acest fapt îmbunătățind vizibilitatea în motoarele de căutare.
  4. WP Fastest Cache. Micşorează viteza de încărcare a blogului prin crearea unei versiuni cache şi prin comprimarea anumitor fişiere. Mai oferă şi alte funcționalități precum folosirea unui CDN, dar acest lucru este deja pentru website-urile mari şi foarte mari. O alternativă pentru acest plugin este W3 Total Cache.

Acestea sunt doar cele strict necesare la început. De-a lungul timpului s-ar putea să mai ai nevoie de câteva în plus. În general e bine să nu aglomerezi prea mult site-ul pentru a nu mări timpul de încărcare. Nimănui nu-i place un site care se încarcă foarte lent, iar dacă acest lucru se întâmplă e posibil ca vizitatorul să renunțe la a-ți mai vizita site-ul.

#6 Google Webmaster Tools

Din câte am observat, pe net, nu prea găseşti în ghidurile despre blogging inclus acest pas. Setările Google Webmaster Tools  sunt foarte importante şi toți marii bloggeri folosesc aceste tool-uri.

Poate sunt mai tehnice şi mai greu de explicat iar blogerul respectiv nu a vrut să-şi bată capul. Sau poate nici el nu le are făcute. Sau poate le țin pur şi simplu ascunse fiind deja ceva pentru webmasteri şi nu pentru bloggerul de rând. Totuşi setările Google Webmaster Tools sunt, repet, foarte importante.

Dacă doreşti ca blogul tău să fie bine văzut de către cel mai important motor de căutare şi anume Google, ar fi bine să faci câteva setări în Google Webmaster Tools. Cele mai importante ar fi verificarea site-ului tău în Webmaster Tools şi aducerea aici unei hărți XML a website-ului tău. Sună complicat dar nu e.

#7 Scrie conținut de calitate

Este important să scrii cât mai corect gramatical pentru ca lumea să te înțeleagă. O singură virgulă poate face diferența dintre alb sau negru. Așa că nu lăsa confuzie la tine pe blog. Pentru asta există îndreptareghiduri de exprimare corectă şi DOOM-uri. Dacă ai nelămuriri asupra corectitudinii unui articol sau a unei fraze te poți consulta cu acestea sau cu un Dex Online.

Să-ți placă să scrii! Scrie cu pasiune și să-ți placă ceea ce faci!

#8 Cum faci banii cu blogul?

Uită de Adsense, de Google Adsense. Poți să-l încerci însă vei vedea că nu se fac bani cu el pe domeniile .ro, sau foarte puțini. În afară de asta, chiar dacă au reclame personalizate în funcție de căutările cititorului tău pe net, tot nu dă bine. Poți folosi Marketing-ul afiliat. E mai bun decât Adsense. Sunt atâtea platforme chiar și românești, de exemplu Profitshare.

Mai nou e bine să creezi conținut fără a promova nimic deosebit ci doar pentru a aduce plus valoare. Cu timpul vor apărea oportunități de afaceri între tine și unii dintre cititorii tăi.

Pe final

  • De-alungul timpului este posibil să fie nevoie să instalezi pluginuri adiționale. Spre exemplu când se adună multe imagini s-ar putea să ai nevoie de un plugin care să le micşoreze mărimea (Kb) la toate o dată. Sau s-ar putea să ai link-uri nevalide. Atunci vei avea nevoie de un plugin care să redirecteze paginile care nu mai există (erori 404) către pagina principală. Sau către o pagină aleasă de tine. Erorile 404 nu sunt bine văzute de către Google şi îți pot scădea poziția în căutări. Reține, este bine să ai cât mai puține pluginuri instalate, pentru ca site-ul tău să se încarce cât mai repede.
  • Poți folosi pentru articolele tale imagini gratuite de pe website-uri ca pixbay.com sau pexels.com
  • creează o rețea de backlink-uri prin lăsarea de comentarii valoroase pe alte bloguri. Sau prin alte metode cum ar fi guest postingul sau forumurile.
  • Scrie bine. Informează-te dacă articolul respectiv o cere, în aşa fel încât informația pe care o oferi să fie corectă. Dacă ai vreo opinie vezi ca ea să poată fi susținută cu argumente valide şi să fie fermă. Nimănui nu-i plac ezitările sau lucrurile pe jumătate.
  • Scrie. Scrie. Scrie. Citeşte şi alte bloguri sau răsfoieşte aplicații precum Flipboard pentru a te inspira.
  • Promovează articolele tale pe rețele ca Facebook sau Twitter.
  • Fii la curent cu ce are legătură cu bloggingul.Fii consecvent. Postează zilnic sau stabileşte-ți tu singur un program de care să te ții. Succes!

În cazul în care vrei să-ți fac eu un blog (am ajutat mulți freelanceri să-și facă unul sau le-am pus blogul la punct contra-cost) poți să mă contactezi AICI la rubrica CONTACT. Lucrez în regim de freelancing pe Upwork.

 


PENTRU A PUTEA CÂȘTIGA BANI CU DAEDALUS ONLINE TREBUIE SĂ VĂ CONFIRMAȚI CONTUL PE EMAIL

    Acest formular folosește Akismet ca să reducă spamul. Află cum sunt procesate datele tale.