Am un prieten care nu-și găsește niciodată domeniul de activitate. A lucrat în construcții, în agricultură, la o caramangerie, etc. Mă puteți ajuta cu un sfat pentru el? Îi place șofatul și are permis pentru majoritatea categoriilor, în afară de autobuz.

I-ar plăcea să facă treaba asta, cred că acest lucru îl caracterizează și este potrivit pentru el, și el știe că acest lucru l-ar face fericit, însă ceva îl reține în a lua decizia de a-și deschide o firmă de transport sau de a activa în acest domeniu.

Personal mi-am ales domeniul de activitate. Scriu. Mai bine sau mai rău, sau mai cum pot și eu. Nu este un domeniu chiar ușor și este deopotrivă solicitant și plăcut. Asta deoarece ideile de articole sau de nuvele nu pică din cer și există acolo în fiecare scriitor un ciclu de gestație al scriiturii care urmează, un fel de travaliu, pentru ca mai apoi să iasă textul.

Poate părea o nebunie ce spun, însă dacă ai 37 de ani și te ocupi cu scrisul vei vedea că întotdeauna, dacă ești genul meu de scriitor, vei avea o perioadă nașpa înaintea fiecărui articol. Pentru ca mai apoi articolul să-ți curgă prin degete pe tastatură ca ceva în mod firesc.

Tu ce domeniu de activitate ai? Poți avea mai multe domenii de activitate însă este necesar sau este bine să ai unul singur. Fie că începi să te bagi în vânzări, afaceri imobiliare, programare, vrei să te faci influencer, chestia pe care ți-o recomand este să nu renunți la ceea ce vrei să faci pentru că inevitabil vor veni și zile grele. Și când spun grele chiar sunt grele. Acel gen de zile în care regreți poate că ți-ai ales domeniul și îți vine să abandonezi și să lași totul baltă.

Atunci trebuie să știi că nu ai nevoie decât de o pauză. Ai nevoie de doar un concediu sau de o schimbare a locației în care lucrezi pentru că organismul uman și omul din fire este făcut să diversifice locațiile și activitatea. Așa că ia și câte o pauză.

Domeniile de activitate care aduc cei mai mulți bani în prezent sunt vânzările, transporturile, traficul de droguri, antreprenoriatul și IT. A nu se crede că încurajez delicvența când spun trafic de droguri însă este o activitate pe care nu o putem ignora, nu ne putem face că plouă.

În cazul în care ești tânăr ai toate șansele să te perfecționezi pe domeniul tău de activitate. Și chiar și la o vârsta înaintată fiind, cu voință și cu sacrificiu poți începe să-ți descoperi pasiunea și să o exploatezi, mai ales că în ziua de astăzi îți poți promova skill-urile pe diverse rețele sociale precum TikTok. Am văzut medici stomatologi care fac TikTok-uri frumoase, explicative și edcuative. Am văzut persoane care predau pe TikTok mult mai bine decât predau profesori. la școală.

Așadar, ce este de făcut? În primul rând pentru cei dezorientați ar trebui să meargă pe ceea ce ei lucrează deja. Adică dacă ești comerciant să te ocupi în continuare de acest lucru și să încerci să te perfecționezi. La fel dacă ești programator să înveți mai multe limbaje. Și așa mai departe.

Dacă tu vrei însă să schimbi domeniul de activitate în cazul în care visai de mic copil să faci ceva și nu ai avut posibilitatea iar acum ai, ocupă-te de acel ceva! Fie că este pictură sau scris, sau YouTuber sau orice altceva care ține de ceea ce ai vrut dintotdeauna să faci, fă-o! Începe ușor, cu primul pas. Întodeauna începutul și primul pas este mai greu.