Cum să te îmbogățești ca freelancer

I

Introducere

În ultima perioadă tot mai mulți tineri renunță la joburi cu program fix, în detrimentul freelancing-ului. Motivele sunt ușor de imaginat: colegii agasanți, toanele șefului, faptul că munca nu le este întotdeauna apreciată sau timpul petrecut pe drum până la birou. În tot acest timp, companiile se arată tot mai deschise în a angaja freelanceri și colaboratori.

Dacă în România 7% dintre angajați sunt freelanceri, în America lucruile stau cu totul altfel, acolo peste 34% au optat deja pentru o carieră din confortul propriei locuințe. Ceea ce era de așteptat, în contextul în care la ei sunt mult mai multe școli private și cursuri cu plată, vorbim deci despre  o altă mentalitate. Să fii pe cont propriu nu este deloc ușor și cere multă răbdare și curaj, mai ales că în primele cinci luni nu vei avea cine știe ce venituri. Cei mai mulți tineri se așteaptă la câștiguri fabuloase încă de la început, iar lipsa unui profil de încredere pe site-urile de freelancing, care se construiește în timp, nu le garantează proiecte constante. Ei trebuie să învețe să aibă răbdare, să fie rapizi și eficienți, pentru că la urma urmei, pentru asta vor primi 80% din total plată.

Atunci când renunță la jobul cu program fix, tinerii nu își planifică tocmai cel mai bun program. În freelancing, ca și în orice alt tip de muncă, trebuie stabilit de la început câte ore ești dispus să aloci pe zi unui proiect și căutării de noi clienți. Specialiștii recomandă un program normal de muncă, pentru că de multe ori, cei cu care ajungi să colaborezi lucrează de la 9 la 18 și dacă te apelează în acest interval, ideal este să te și găsească.

Acei oameni care-ți spun că nu te pot plăti, însă te ajută să-ți lărgești portofoliul și te vor recomanda altor persoane pe viitor, trebuie evitați. Poate că nu au nicio intenție în a face rău cuiva, însă de obicei nu apare niciun alt proiect, iar efortul trebuie întotdeauna recompensat.

Tinerii care abia au început să lucreze pe cont propriu, nu ar trebui să se culce pe o ureche. Odată ce apare un client, nu trebuie să se oprească din căutarea altora, pentru că atunci când se încheie proiectul, va rămâne fără altceva de făcut, respectiv alți bani de încasat.

II
Domenii de freelancing

Design

Aici cele mai multe oferte pe site-urile de freeelancing sunt pentru site-uri web, reviste, postere, jocuri pe PC, logo-uri sau print-uri publicitare. Musai trebuie să existe cunoștine de Photoshop, Ilustrator, Quark Xpress, 3D Max sau Macromedia Dreamweaver. De obicei există o licitație, mai clar: clientul postează un brief, iar cei care vor proiectul muncesc înainte, postează ceea ce au lucrat, iar dacă le este ales ei primesc plata.

Content Writing

Scrii pe domenii variate, însă să știi doar să scrii nu e suficient. Trebuie să ai și cunoștințe de SEO. Aici ești remunerat fie la oră, unde odată ce ai cumulat experiență poți primi între 20 și 70 de dolari per oră, ori în funcție de numărul de cuvinte.

Programare

În cazul în care te pricepi la PHP, HTML, HTML5, Java sau la oricare alt limbaj de programare mai vechi sau mai de actualitate portițele îți sunt deschise în lumea freelancingului. De reținut că nu trebuie să fii chiar un profesionist. Poți să te ocupi doar de proiecte pe care poți știi cu siguranță că le vei putea aduce la sfârșit. Adică nu în proiecte foarte complicate, care necesită cunoștințe prea avansat, ci doar atât cât știi tu.

Spre exemplu eu m-am băgat pe partea de administrare WordPress, administrare, instalare themplate-uri și pluginuri premium și am terminat toate proiectele cu succes și cu feedback maxim. Adică clienții au fost sută la sută mulțumiți. Acest lucru este esențial mai ales la început.

Mai sunt și alte domenii precum traduceri dintr-o limbă în alta și așa mai departe.

III

Site-uri de freelancing

#1 Freelancer.com 

Cea mai mare platformă de acest tip din online după numărul de utilizatori înscriși și de proiecte postate. Aici se percepe un comision de 10% din total sumă încasată pe proiect de către freelancer. Banii sunt retrași din cont, în momentul în care freelancerul acceptă un proiect. Peste 19 milioane de useri au publicat mai bine 9 milioane de proiecte, până acum pe freelancer.com;

#2 Peopleperhour.com

 – munca plătită la oră;

#3 Constant-content.com

– copywriting;

#4 Upwork

Aici, freelancerul poate fi plătit pe oră sau pe proiect. Pentru proiectele cu plată la oră, prestatorul cere plata o dată pe săptămână. Pentru proiectele fixe, freelancerii sunt plătiți după ce au dus la final proiectul. Pe upwork se poate plăti cu Visa, Mastercard, American Express sau PayPal. Upwork are un comisin cuprins între 5% și 20% din valoarea proiectului, bani care sunt retrași din contul tău atunci când accepți un proiect. În prezent, pe Upwork sunt peste 129 de job-uri în domeniul: digital art.

Îți recomand această platformă deoarece eu însumi am avut de-aface cu ea și am ieșit pe profit. Este în opinia mea și cea mai profesionistă și serioasă

IV

3 Sfaturi pentru a reuși garantat

A lucra ca independent este treaba la care visează toată lumea și nu este imposibil de realizat! Fie că sunteți designer grafic, dezvoltator web, scriitor de conținut sau aveți orice altă abilitate care poate fi utilă pe piață, vă puteți începe cariera de freelancing astăzi și vă puteți construi un loc de muncă bine plătit cu normă întreagă.

În zilele noastre există numeroase oportunități pentru oameni de a începe să câștige bani online prin munca independentă. Pentru a începe călătoria independentă, trebuie mai întâi să alegeți nișa la care veți lucra. Concentrarea pe o singură nișă vă va îmbunătăți performanța și abilitățile mai mult decât concentrarea pe mai multe nișe în același timp. Prin urmare, alegeți ceea ce sunteți bun, indiferent dacă este vorba de design, crearea de conținut sau orice altă abilitate și rămâneți la el. Iată trei lucruri pe care să vă concentrați pentru a construi o carieră profesională independentă online.

#1 Folosiți o platformă independentă

Există mai multe site-uri web independente unde puteți crea un profil și puteți începe să lucrați pentru diferiți clienți. Avantajul de a lucra printr-un site web independent este faptul că veți avea acces la o gamă largă de clienți chiar la îndemână. Pur și simplu creați un profil impresionant cu informațiile dvs. și un portofoliu bun și începeți să aplicați pentru oferte de locuri de muncă. Cu cât primiți recenzii și evaluări mai bune pe site, cu atât veți fi mai probabil să fiți ales pentru ofertele de locuri de muncă în viitor. Cele mai bune două platforme independente de astăzi sunt Upwork și Freelancer. Alegeți unul și construiți un profil cu evaluări ridicate pentru a asigura un flux de lucru stabil și satisfacția clientului.

#2 Promovați-vă abilitățile

Pentru a ajunge la un public mai larg și a construi o rețea mai mare de clienți, trebuie să vă promovați activitatea independentă. Construiți un site web cu portofoliul dvs. și informațiile despre dvs., precum și informații de contact și liste de prețuri pentru serviciile dvs. Configurați pagini de socializare pentru a vă promova în continuare site-ul și profilul site-ului independent. Puteți utiliza Facebook, Twitter, LinkedIn sau chiar Instagram în aceste scopuri. Cu cât îți comercializezi abilitățile, cu atât mai mulți clienți îți vor cere serviciile și vor plăti tarife mari pentru acestea.

#3 Oferiți calitate

Pentru a asigura satisfacția clienților, trebuie să oferiți conținut de înaltă calitate și să vă îmbunătățiți abilitățile de comunicare. Comunicați cu clienții dvs. în mod clar și direct, păstrând în același timp un ton profesional. Urmați întotdeauna indicațiile lor în ceea ce privește proiectele pe care vi le atribuie și asigurați-vă că nu ratați niciodată un termen limită. Livrarea lucrărilor în timp util este unul dintre cele mai importante aspecte ale activității independente de succes.

Dacă vă concentrați pe construirea profilului dvs. de freelance, pe marketingul abilităților și pe obținerea de rezultate de înaltă calitate, nu există nicio îndoială că veți putea să construiți o rețea de clienți impresionantă și să câștigați destul de mulți bani lucrând ca freelancer. Amintiți-vă, a deveni un profesionist de succes nu este ușor și este nevoie de muncă grea, timp, răbdare și dăruire. Atâta timp cât sunteți dispus să depuneți un efort suplimentar în visele voastre pentru a deveni realitate, veți fi pe drumul cel bun spre succes!

V

Studiu de caz

Am cunoscut în trecutul apropiat o tipă care de-abia avea câteva joburi, două sau trei, cu feedback-uri bune. Îi plătisem 5 EUR pe câtea un articol a câte 500 cuvinte. În trei ani tipa se ținuse de treaba și făcuse peste 30.000 EUR. Treizeci de mii de EUR. E o sumă mare și nu mulți reușesc asta. Nu i-am mai verificat portofoliul dar acum sunt sigur că are peste 60.000 deoarce începea să ceară și cte 3-50 EUR per articol. Într-adevăr era foarte profii și promtă.

Mult succes în carieră!


PENTRU A PUTEA CÂȘTIGA BANI CU DAEDALUS ONLINE TREBUIE SĂ VĂ CONFIRMAȚI CONTUL PE EMAIL DUPĂ ÎNREGISTRARE blank
2021-10-10T23:56:20+03:0010 octombrie 2021|BANI ONLINE, FINANTE PERSONALE, MUNCĂ LA DOMICILIU|0 Comentarii

Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să împărtășești ->

Comenteaza

Go to Top