Am văzut că mulți s-au pierdut pe drum în ceea ce privește blogging-ul. Perfu nu mai scrie. Pardau a luat o pauză lungă, prea lungă. A reînceput, e de bine. Pato postează sporadic. Dojo s-a mutat în America, și și-a pierdut detenta pentru a scrie pe Dojoblog.ro.
Un exemplu pozitiv este Miruna, care deși cu familie, job, copii și probleme, continuă să scrie regulat, continuă să fie fresh cu design-ul și toate cele.
Unii nu postează regulat, sau postează luni sau ani după care se lasă. Alții postează regulat dar cu erori mai mult sau mai puțin grave în ceea ce privește gramatica. Apoi nu sunt luați în serios. Alții postează cu formatări aiurea de articol…paragrafe lungi sau interminabile…
Cum să scrii un articol
#1 Scrie zilnic
În primul rând trebuie să-ți faci treaba să scrii zilnic. Acest lucru este cel mai important. Nu contează că scrii cu greșeli, că nu pui semnele de punctuație unde trebuie, cu timpul te poți corecta. Scriind, practicând, pe zi ce trece devii mai bun. Sau altcineva te va trage de urechi și-ți va spune cum. Apoi o vei face bine. Poți fi și intențional, adică să te interesezi în mod activ de gramatică, despre scris.
Caută pe net despre blogging. Există multe articole despre blogging, despre cum se face, despre cum se scrie un articol, despre câte cuvinte trebuie să aibă, despre cât de lungă trebuie să fie o propoziție sau un paragraf. Cere feedback de la bloggeri mai mari, mai renumiți ca tine. Cere feedback de la cititori. Dar nu te lăsa nici mort de scris măcar 6 zile pe săptămână.
#2 Scrie corect
Obișnuiam să pun virgula sau semnele de punctuație după cuvinte cu un spațiu. Adică lăsam un spațiu între semnele de punctuație. Nimeni nu mi-a spus cum se redactează un text scris. Nimeni. Deși sorămea era mai școlită decât mine, redactase mii de cuvinte la un laptop, îi cerusem feedback, știa că greșesc, nu mi-a spus, nu mi-a atras atenția că greșesc. Mi-am dat seama singur citind alte bloguri, pe alte site-uri.
Mi-am cumpărat îndreptare de limba română, DOOM-uri, dicționare, etc. Am început să citesc nopți întregi orice. Sunt sigur că și acum se strecoară în articol multe erori, fie ele de gramatică, de exprimare sau de redactare. Însă îmi dau seama de asta, sunt deschis la sugestii, la corecturi, când sunt tras de urechi de vreun cititor.
Continui să învăț, continui să fac research când nu sunt sigur dacă am scris corect gramatical una sau alta. Continui să citesc mult, nișat sau nu. Limba română se schimbă o dată la câțiva ani așa că mi-am cumpărat diverse cărți, cum ar fi dicționare actuale de limba română, din care pot învăța. Și cred că acest proces va dura mereu, până la sfârșit. Învățarea este un proces continuu. Nu este, doar dacă vrei să stagnezi.
#3 Scrie cum îți place
Ce este cel mai important este să scrii cum îți place și despre ce îți place și să nu ții cont de sfaturile nimănui în ceea ce privește subiectul. Când scrii cu plăcere se cunoaște iar cel care te citește te va citi cu plăcerea cu care ai scris. Emoțiile pot fi transmise și prin scris. Plăcerea la fel. Unii au succes în scris cu blogurile doar pentru faptul că transmit plăcere.
Așa că scrie cum îți place și despre ce îți place. Nu întrerupe un paragraf sau o propoziție dacă simți tu că mai ai ceva de spus în ea, doar de dragul că așa se scrie scurt, adică propoziții scurte. Nu. Cele mai importante două lucruri în blogging este să scrii zilnic și să scrii cu plăcere. După acestea două, restul vine de la sine.
Înainte de toate, pasiunea trebuie să primeze. Dacă îți place să scrii, atunci o vei face fără așteptări sau obligații. Am luat, de-a lungul timpului, multe pauze pe care acum le regret. Dacă aș fi fost în toți cei aproape 10 ani de când am blogul la fel de activ precum acum, sunt sigur că altfel era acum. Aia e, învățăm din greșeli și mergem mai departe.
Nu trebuie să regreți nimic, Adi. Toate se întâmplă cu un scop. Poate a fost doar o lecție din care să tragi învățăminte să nu mai oprești scrisul. Altfel nu ai mai fi scris cu detentă, așa bine. Apropo, îmi place cum scrii. Și nu uita de invitația la ceai în Bucovina 🙂
Se pot da o mulțime de sfaturi pe tema asta, întotdeauna sunt binevenite, mai ales pentru cei care de abia intră în acest domeniu din online. Ar trebui să aprofundezi subiectele de genul și să pregătești articole și mai dezvoltate pe astfel de subiecte, poate că ar fi de folos cititorilor care te urmăresc. Mulțumesc frumos pentru link! M-am reapucat de scris, momentan încerc să îmi regăsesc spiritul de odinioară!
Mulțumesc pentru feedback Pardău. Nu ai pentru ce, am mai intrat pe blog la tine dar nu găseam nimic recent, și mă bucur mult că te-ai reapucat de scris. Să fie cu spor! Te-am pus la Favorites, să pot intra mai ușor pe blogul tău, pentru a vedea articole noi, fără a mai căuta în bara de sus.
O să-ți vizitez blogul. Cu siguranță ai multe lucruri de spus, scris, exprimat. Stimă!
Ba da mai scriu , am avut o mica problema financiara si am intarziat un pic cu plata domeniului si a hostingului , acum am revenit 🙂