Poate părea greu să-ți faci singur în blog în anii ăștia. Unii se pricep mai mult la scris și lasă partea tehnică pe mâna altora care chiar se pricep la ce fac. Alții își fac blogul singuri, și singuri își bat capul, utilizând și tot felul de tutoriale scrise sau video, și sfaturi venite de la alți bloggeri. La fel am făcut-o și eu.
Există mai multe chestii care fac diferența dintre un blog free și unul pe domeniu propriu și cu hosting plătit. Un beneficiu atunci când alegi să fi pe hosting plătit este faptul că poți monetiza blogul tău (să faci bani cu el).
Poți monetiza punând bannere, folosind marketingul afiliat sau chiar AdSense. Un alt beneficiu al hostingului plătit este că poți să-ți alegi designe-ul pe care îl vrei. Mai sunt și alte beneficii la un blog premium cum ar fi îmbunătățirea vitezei de încărcare sau tot felul de personalizări.
De ce ai nevoie?
Hosting și domeniu
Ai nevoie în primul rând de domeniu.ro și de hosting, pe care le găsești aici pe chroot.ro, site-ul de hostare cu care majoritatea bloggerilor încep. La început îți vei cumpăra hosting shared (mai ieftin). Asta înseamnă că împărțești același IP cu alți utilizatori. La început nu ai nevoie de chestii scumpe. Un domeniu e undeva la 40 RON pe an, un hosting, cel mai ieftin, e undeva la 100 RON pe an.
Eu de 6 ani de când am blogul, e pe hosting shared, mai ieftin, și nu tușește, nu bate nu troncăne. Cei drept resursele alocate sunt mai mari datorită spațiului folosit, motiv pentru care și plătesc mai mult. Există multe imagini pe el și multe articole scrise. Dacă o să fie nevoie de mai mult spațiu și dacă o să cred că merită investiția, o să folosesc mai mult. Deocamdată ajunge atât.
Un design profesional (template)
Există pe piața de desingne-uri atât de multe de template-uri încât e imposibil să nu găsești unul care să-ți placă. Poți și să le dai în modul preview să vezi cam cum ar arăta dacă ar fi online. Dacă este să-ți recomand o temă anume ți-aș recomanda Avada sau Divi sau Astra.
CMS
Cel mai folosit CMS (content management system) pentru blog-uri este WordPress. Nu trebuie decât să-l instalezi după ce ai cumpărat hosting-ul. Este acolo în panoul de administrare al hosting-ului.
Cum faci asta?…după ce ai cumpărat hosting-ul aduci domeniul cumpărat în hosting, după care instalezi WordPress. Durează ceva timp (cam 24 de ore) până se propagă pe net, și vei avea blogul tău live, pe net, cu nume propriu.
Pluggin-uri și setări
Aici ai mult de muncă. Trebuie să setezi tema să arate bine, ai nevoie de un logo, să setezi tot-tot-tot pentru design cât și pentru o bună-funcționare. Nu mai spun de plugin-uri care uneori îți pot da bătăi de cap.
Ca blogger profesionist vei avea nevoie și de pluggin-uri adiționale, care sunt gratuite. Pentru altele, ca să o faci la un nivel mai profesionist, poți plăti. La început însă nu este cazul. La început și eu am mers pe gratuități.
Content
De-acum nu-ți rămâne decât să scrii și să te ții de treabă. Trebuie să scrii zilnic dacă vrei ca să și produci ceva lei cu el. Și ca orice altă ocupație part-time sau full-time, necesită muncă, concentrare și dedicație. Când lansezi blogul prima oară este indicat să ai măcar 5 articole scrise. Este indicat de asemeni să scrii zilnic și măcar 700 cuvinte per articol.
Te pot ajuta cu partea tehnică
În cazul în care nu vrei să-ți bați capul cu partea tehnică îmi ofer serviciile și îți pot face un blog sau site nou-nouț pe WordPress. Am ajutat deja persoane care doreau să le traduc template-ul în limba română, să le setez sau instalez teme, etc.
În general oamenii au apelat la serviciile mele pentru ce ține de WordPress, template-uri WordPress și ce ține de cPanel. Mă poți contacta pentru asta la rubrica CONTACT AICI pe link trimițându-mi un mesaj. Poți să-mi scrii: vreau să mă ajuți să-mi fac blog. Poți să-mi scrii și un comentariu la acest articol dacă vrei să te ajut, fie că ești firmă, PFA, sau chiar persoană fizică.
Parte frumoasă a blogging-ului
Dacă este o parte frumoasă aici, este că poți munci de oriunde, și îți poți crea singur programul de muncă. Alt beneficiu ar fi că nu ai șefi. Dacă te ții de treabă munca ta se va întoarce sub forma recompenselor bănești. În plus ai și satisfacția de a-ți câștiga banii din ceea ce îți place să faci.
Am scris mai în detaliu despre cum se face un blog AICI și espre cum câștigi bani cu un blog AICI pe link.
Sunt putini oameni care sa investeasca in teme premium , in proportie de 90 % majoritatea bloggeriilor mici din Romania au teme free , unele sunt codate prost de tot si blogul lor se incarca extrem de greoi
Până la urmă 50-60 de EUR nu e așa de mult 🙂
Pentru unii este o avere si plata hostingului si a domeniului dar sa mai dea bani si pe o tema premium …
Si la temele cumparate e o magie 🙂 trebuie sa vezi cine e producatorul, cat de des face update-uri si cat de potrivita e pentru tine.
Eu am una de tip magazin, buna, adaptabila, dar slaba in performante…am renuntat la ea ca suportul nu se mai ocupa de ea.
Am făcut un pic de research: Avada, Divi, Astra, sunt printre cele mai cumpărate și care primesc update-uri permanent. Eu folosesc avada, așa cum e, și de 6 ani vin mereu update-uri, și e la zi.
Este printre cele mai cumpărate. Alții au început să o blameze. Personal m-am obișnuit cu ea și NU am customizat-o decât din panoul de administrare, nu am umblat la CSS și cod în general, deloc.
La partea de hosting este important spațiul alocat…de asemenea eu prefer pachetele cu ip dedicat.
IP dedicat? Ăla e o căruță de bani!!! Produce blogul tău banii pentru un IP dedicat?