Acum în era digitală, și odată cu apariția tool-urilor care fac disponibilă scrierea automată, doar în baza unei descrieri și subiect, de exemplu tool-ul Chat GPT, scris-ul nu mai este o povară pentru mulți. Iar textul generat de aceste instrumente digitale arată cât se poate de uman. Totuși scriitori umani nu au dispărut și nu vor dispărea prea curând pentru că pur și simplu ei nu gândesc ca niște mașini ci au unicitatea lor proprie care îi diferențiază pe aceștia de instrumente ca Chat GPT. Iată mai jos câteva posibilități de a face bani din scris.
1.Blogging
Nu a fost niciodată mai ușor sau ieftin să-ți deschizi un blog. Dacă te străduiești puțin s-ar putea să-l poți pune pe picioare și face funcțional chiar tu dragă cititorule la fel cum am făcut și eu în urmă cu ceva ani. Iată AICI pe link un articol scris de mine despre cum să deschizi un blog.
Pe blogul tău ai libertatea de a scrie despre ce vrei tu, poți căuta o nișă care este în trend folosind instrumente specifice sau poți pur și simplu scrie generalist.
În ceea ce privește monetizarea poți oferi spațiu pentru bannere, poți colabora cu branduri, poți să folosești marketing-ul afiliat sau alte metode specifice de monetizare. Nu prea recomand Google Adsense dar până la urmă poți folosi și această metodă de monetizare dacă tu crezi că merită. Uneori nu înțeleg cu unii care chiar se pricep la scris, și au talent și potențial de ce nu-și deschid un blog pentru al valorifica. Tu ce mai aștepți?
2.Advertoriale
Un advertorial este un articol plătit de către un sponsor care să fie publicat pe blog la tine sau poate pe alt blog solicitat de către proprietarul acelui blog. De obicei ești abordat de o companie și ești întrebat dacă ai fi dispus să le scrii un advertorial și la ce preț. Compania pentru care scrii îți va da un brief, adică un sumar la cum se așteaptă să fie articolul. Tu trebuie să scrii acel articol care în general conține unul sau mai multe link-uri către un produs sau serviciu. Deși poate părea complicat să scrii un advertorial te asigur că majoritatea îl pot scrie.
3.Cărți
Deși piața este plină de tot felul de cărți, fie ele nuvele, beletristică, SF, educaționale, dezvoltare personală, finanțe personale sau orice alte domenii, pe piață mai este încă loc și pentru tine. Vestea bună este că nu mai trebuie neapărat acum să publici printr-o editură ci te poți auto-publica prin servicii ca Amazon Kindle Direct Publishing (KDP). Dacă ai un blog sau orice alt canal de promovare îți poți vinde propria carte acolo.
4.Freelancing-ul
Mai nou majoritatea celor care au nevoie de un anumit text mizează pe Chat GPT sau alte instrumente asemănătoare pentru a îl crea. Totuși există și persoane care înțeleg bine că textul scris de un om și nu de mașină are particularitățile sale care de multe ori îl fac mai atrăgător. Pe site-uri ca Upwork sau Freelancer găsești clienți care sunt dispuși să plătească pentru conținut scris fie că este vorba de articole, descrieri de produse, postări pe bloguri sau chiar e-books.
5.Copywriting
Deși personal nu m-am ocupat de Copywriting în mod exclusiv, pot spune că am avut unele texte aici pe blog care tindeau să fie în domeniul copywriting-ului. Textele respective au fost foarte vizualizate și au atras și convertit mulți cititori în clienți. Așa că dacă ai aceste abilități poți încerca și acest domeniu care te poate „prinde”. Asta mai ales că este și bine-plătit.
În concluzie
Orice metodă ai alege, sau poate că vrei să alegi m două-trei, sau chiar pe toate, sfatul meu este să nu renunți atunci când e greu sau când nu mai apar beneficii materiale din scris. Poate fi doar temporar. Eu am acest blog de 8 ani la data la care scriu acest articol. Pot spune că a am câștigat cu el, legal, cu impozite plătite și toate alea, sume de bani mult mai mari decât mă așteptam. Totuși înainte de toate am avut de câștigat mai ales de pe urma faptului că am făcut ceea ce mi-a plăcut. Dacă ai ca pasiune scrisul continuă să scrii indiferent dacă poate în anumite momente ale vieții tale nu ești remunerat pentru asta.
Comenteaza