Cei care locuiesc la țară au mai multe posibilități de a face bani. Pot crește animale, pot cultiva pământul, pot culege plante de ceai sau au alte posibilități de a face bani, toate valide.
Țin minte că anul trecut culegeam pentru mine păpădie și cineva a vrut să o cumpere văzându-o așa că i-am vândut-o deoarece omul o dorea prea mult. Pentru mine am cules alta. Păpădia este o plantă bună pentru diverse afecțiuni, și pusă la uscat se poate face ceai din ea. Sau se pot face diverse siropuri.
La țară mai sunt ciuperci de diverse feluri, în zonele cu brad se pot strânge muguri de brad pentru a face sirop, poți îngriji de stupi de albine, poți face un iaz de pește, o seră, și multe alte lucruri. Așa că dacă ești de la țară ar fi păcat să nu profiți.
Se spune că cine nu poate îndura mirosul de bălegar nu este un om gospodar. Nu este nimic rău în a crește animale, în a avea grijă de ele, în a mirosi a bălegar și a face curat la animale în locul unde ele trăiesc, numit grajd, pentru cei ce nu știu. Am făcut asta o viață întreagă, și am avut pentru asta brânză proaspătă, ouă proaspete și alte beneficii ce presupun mâncare proaspătă.
Așa că dacă vrei să faci un ban în plus și ești de la țară nu trebuie decât să începi să faci cumva, să culegi ceea ce pământul îți oferă pentru a începe să faci bani, să profiți de zona de țară, de pământul fertil pentru a cultiva ceva legume și a face dacă nu bănuți măcar pentru a asigura hrana, astfel banii pe care îi câștigi din alte surse îi poți economisi.
Eu din pacate, inca, nu am libertatea de a ma desfasura… „dupa inima mea” insa daca as avea aceasta libertate, absoluta, de a ma desfasura dupa cum vreau eu, si bineinteles si ceva mai multa forta fizica, decat detin strict eu :D.
Nu as mai avea nevoie de un loc de munca decat sctrict pentru vechime, si asigurari medcale… De ce? pai, calculati voi: cam 700 l de vin pe an, din productie proprie, ori 10 lei litru? plus, cam 200 litri de tuica (alcool distilat) pe an ori cam 30 lei litru? mai punem cam… 200 kilograme de cirese, nu sunt de mai, dar totusi sunt cirese 😀 ori, macar 15 lei kilogramul? consum propriu? eu? nu vorbesc de alta lume, tuica deloc… vin? un litru adunat in 365 de zile? :))) cirese? gem, dulceata, dar cata? diferenta? surplus 😀 patrunjel? am si la craciun :))) eu nu cumparam asa ceva 😀 plus mere, pere, nuci? nuci? am 2 nici 30 m inaltime, si da kilogramul de miez de nuca, e cam 30 lei? daca ete vandut direct spre patiserie, (alfel costa mai mult) ori, oricat de rau ar merge 50 de kilograme, peste consumul familiei tot sunt.
Sa nu mai spun legume: ceapa, cartofi, pastai, mazare, rosii, castraveti, dovlecei, bob, pepeni, rosii si galbeni, etc, mereu sunt peste nivelul de consum propriu, sa nu mai spun ca mazarea de exemplu, se face de 2 ori pe an. Sa nu mai spun de zona eco, (asta nu produce bani, dar te mentine sanatos, iar sanatatea costa) toate astea sunt plante, deci, ajuta la reducerea poluarii, cel putin la nivel de gospodarie.
Acum sa trecem si la animale, largimea pe care o am permite sa am orice animale domestice ce nu au nevoie de pasunat, dar de exemplu, da caprele au nevoie de pasunat, si nu pot avea 200 de exemplare 😀 dar una? am mai avut 😀 si laptele de capra este cel mai sanatos, plus, porci, o femela cu 5 pui, 2 mentinuti pentru reproductie, restul la vanzare treaba asta de repeta de 2 ori pe an pentru rulaj, e cam 500 lei un pui de 20 kg, si se pot vinde cam 6/7 pe an 😀
Am vrut sa imi fac proiect pe fonduri europene, aveam vreo 20 de ani, de aceea am si plantat livada, aveam nevoie de minim 45% din valoare, am si studii in domeniu, profesia mea de baza, este de tehnician veterinar pentru animale de comanie, ulterior am urmat niste studii in controlul calitatii produselor agro-alimentare, cunosc aceste meserii mai mult la nivel teoretic, dar birocratic ma ajuta, nu am inaintat proiectul deoarece aveam nevoie de a detine terenul, minim sub forma de arenda pentru minim 10 ani si dupa ce am facut toate demersurile, ai mei?
Pai, tu esti tanara, ai 20 de ani, te mariti, pleci in lume si ne lasi pe noi cu toate astea? Deci da se poate iclusiv pe propiect european, chiar am o ruda in judetul gorj, o sora a mamei ce a obtinut, fonduri in sensul asta, mereu are peste 50.000 lei in cont, si bineinteles nici nu duce lipsa de nimic, dar munceste femeia de rupe, si plateste si oameni acolo unde nu poate.
La noi,fructe, legume, lapte, oua, carne, verdeata, ceaiuri, muraturi, vin, tuica, cereala (grau si porumb) nu doar ca nu se cumparau niciodata, dar cu banii ce reeseau din astea am crescut!
Acum din punct de vedere logistic si legislativ, lucrurile sunt putin mai pretentioase decat in anii 90-2000, insa nu sunt imposibile,ci doar mai…. securizate…