Există mari diferențe între a economisi și a simți că economisești (care poate fi uneori un sentiment fals). De ce spun asta. Poți economisi apa netrăgând apa la toaletă, spălându-te cu cât mai puțină apă, și să uiți becul în debara deschis zile la rând. Atunci ai economisit 1 leu și ai pierdut 10. Te simți bine, te simți econom și ești cu sufletul împăcat că ești un om econom și ai făcut tot ce-ți stă în puteri ca tu să ai bani și să fii fericit. Dar defapt ai pierdut mai mult.
Să vedem cum stau defapt lucrurile. A economisi este în sine un lucru bun. Nu a face însă o obsesie pentru asta, nu a fi un fanatic. Știu persoane care au economisit apa pentru a nu-și spăla fructele pe care le mănâncă, au făcut hepatită și au cheltuit înmiit pentru tratament. Nu asta înseamnă economisirea.
Ce înseamnă dar economisire? Înainte de a răspunde la întrebare să vedem cum putem fructifica. Pentru că treaba este nu să consumi mai puțin ci să produci mai mult. Aceasta este lucrul care ar trebui să ne preocupe la nivel global cât și ca națiune. Putem economisi 10 lei pe zic, să spunem, la curentul electric, nelăsând becurile aprinse în locurile din locuință unde nu le folosim. Și acesta este un lucru super bun. Însă putem pierde timp, cu orele, nefăcând nimic, nici măcar meditând, ci stând ca legumele, sau chiar făcând lucruri negative, în timpul zilelor de muncă.
Timpul este principalul asset pe care îl avem în vremurile pe care le trăim. Unii exagerează cu valorificarea acestuia și cad în extrema cealaltă fiind tot timpul grăbiți, vrând să facă ceva,să ajungă undeva, cu orice preț,”trecând peste cadavre”, uitând de ceilalți oameni și de faptul că și ei sunt oameni,și ei au nevoie să ajungă undeva. Este ca un fel de junglă pentru cei extremiști legat de valorificarea timpului. Putem da ca exemplu în acest sens circulația din București, unde sunt șanse mari ca într-o zi să vezi cel puțin un deget mijlociu ridicat.
Ignorând atunci răutățile este cea mai bună metodă de a trece peste și a supraviețui în acest mediu care pentru unele persoane poate fi istovitor. Pentru o persoană cu bună cuviință, venită de la țară și învățată să salute respectuos un om în vârstă sau pe oricine îi iese în cale poate fi o traumă ca persoana în loc de salut să o înjure. Ni s-a întâmplat cred tuturor cel puțin o dată în viață ca pentru faptul că salutăm sau ne cerem scuze să fim cel puțin agresați verbal. Nu este un lucru cuviincios însă este un lucru care se întâmplă.
Revenind la oile noastre și anume la economisire…timpul este cel mai de preț bun. Ce facem cu el? Ideal ar fi să facem ceva ce considerăm noi că este bine și ce consideră și alții că este bine. Ceea ce tu citești acum este scris folosind timpul, în afară de alte resurese care înseamnă curent electric sau timpul folosit pentru a căpăta cunoștiințele necesare scrierii articolului.
Când ne gândim la a economisi să ne gândim în primul rând cu putem produce mai mult într-un timp dat. De exemplu, dacă ești scriitor cum poți scrie mai bine, mai util, mai interesant și mai mult într-o zi. Dacă ești fabricant de piese de mașini cum să produce mai multe piese într-un timp dat. Dacă ești agricultor cum poți scoate o recoltă mai mare într-o anumită perioadă de timp, cum poți fi mai rapid la recoltare.
Vedem așadar că timpul are legătură cu viteza. S-a încercat de-alungul timpului eficientizarea unor procese, precum vitezele de prelucrare din fabrici, viteza mașinilor, viteza de deplasare sau altele, și s-a reușit. Folosind timpul pentru a produce mai mult și fiind mai activi putem spune că este o metodă de a suplini lipsa așazisei economisiri. Acest lucru și deoarece în timp ce muncești consumi mai puțin. Când produci nu cheltui. Ecuația e simplă.
Când nu ai o activitate atunci începi să faci cumpărături, începi să te gândești ce filme să mai vezi (să consumi curent), să te gândești să mai fumezi o țigară dacă ești fumător sau să te duci undeva, într-o vacanță să spunem, care presupune cheltuială. A produce, și nu neapărat a produce, ci chiar și a avea o activitate precum acumularea de cunoștințe…învățatul reduce mult din cheltuieli.
A economisi este perfect normal. Nu este nimic rău să reduci cantitatea de apă consumată la duș, să fi atent câtă apă consumi la robinet, ș.am.d. Unii își fac din asta chiar o religie. Și da, sunt cazuri când te poți trezi că chiar acest lucru trebuie să-l faci pentru că nu mai ai finanțe. A exagera însă, a nu-i cumpăra copilului tău hrană pentru a-i asigura nutrienții necesari dezvoltării fizice și intelectuală poate fi un lucru care te costă mai mult decât 10 lei în plus pe care îi cheltui pe un kilogram de fructe.
Te poți trezi cu un copil cu handicapuri care presupune o cheltuială mult mai mare decât cei 300 de lei pe care i-ai chetlui pe an pentru a-i asigura vitaminele de care are nevoie la creștere. Este doar un exemplul. Știu copii care au fost privați de hrană și au devenit rahitici, cu oasele strâmbe, pentru ca părinții lor să-i opereze mai târziu și să cheltuie mult mai mulți bani pentru sănătate. Asta în cazul în care puteau fi recuperabili. În cazul în care nu trăiau cu povara lor o viață întreagă iar ei ca suflete se simțeau o povară pentru părinții.
Din acest motiv este bine să economisim la haine, să spunem. Da. Aceast este un loc bun de a economisi. Nu-ți vei cumpăra haine de 200 de EUR însă le vei spăla pe cele de anul trecut, le vei călca, și le vei purta și anul acesta. În acest fel nu doar că salvezi planeta dar și ai mai mulți bani pentru hrană. Și nu vei răbda foame tu sau copilul pentru a-ți cumpăra Porsche în timp ce poți conduce foarte bine o Toyota. Nu fac reclamă, este doar un exemplu.
Tot ceea ce este mare și de lux costă. Nimănui nu-i pică nimic din cer și dacă vezi că o persoană este pe munte nu a picat acolo din cer, ci a urcat. La fel și un om de succes financiar sau de orice fel, nu are pentru că i-a picat din cer ci a luptat pentru a ajunge acolo. Din acest motiv nu este bine să fii invidios pe cei care au, pentru că dacă au, nu au degeaba, trebui să-i admiri dacă vrei să fii ca ei. Și dacă vrei să fii ca ei, ei te pot ajuta atât timp cât nu-i judeci și îi disprețuiești. Ei vor simți acest lucru, chiar dacă nu spun. Iar tu poți rămânea toată viața la un nivel jos în cazul n care faci totul cu un soi de ură sau ranchiună.
Concluzionând
- Economisește la haine, la bunuri de lux. Nu te priva de hrana de bază care asigură sănătatea creierului și fizicului, și mai ales nu-ți priva copii de hrană și micile bucurii ale copilăriei.
- Produ mai mult. Citește mai mult. Fii mai bun la muncă. Fi mai harnic și caută să fii mai productiv pentru tine și familia ta.
Comenteaza