Am observat că există multe materiale utile pe net, atât în limba engleză cât şi în limba romană despre cum să deschizi un blog, majoritatea însă sunt vechi şi nu mai corespund pe deplin cu realitatea actuală, cu noile cerințe. Acest ghid se dorește a fi complet, pe înțelesul tuturor şi un punct de căpătâi pentru ani buni de-acum înainte pentru cei care aleg să se ocupe de blogging într-o anumită nişă, oricare ar fi ea.
Introducere
Din start vreau sa mentionez ca aici voi vorbi despre blog self-hosted, adică cu hosting plătit şi cu domeniu propriu. Acest lucru oferă posibilitatea monetizării muncii tale adică câştiguri financiare care pot fi mai mici sau mai mari. De-asemeni un domeniu propriu cu hosting plătit vine şi cu alte facilități precum posibilitate de a utiliza un design premium (dacă nu cumva chiar personalizat) sau posibilitatea de a utiliza tot felul de pluginuri care aduc îmbunătățiri substanțiale.
Dacă deschizi un blog doar în ideea de a face bani, fără să ai nimic de spus, fără să aduci ceva nou sau informații care pot folosi cuiva, mai bine renunți. Mai bine te ocupi de altceva înainte de a-ți bate capul cu toate informațiile tehnice de care o să ai nevoie şi cu tot ce presupune deschiderea unui blog. Te poți trezi în ipostaza în care ai de plătit factura la hosting, nici nu ştii când a trecut un an şi tu să ai doar vreo două-trei articolașe scrise. Sau, mai rău, scrii ca un apucat zi şi noapte şi apoi te trezești că cineva chiar citeşte ce scrii. Cel mai bine ar fi ca articolele tale să fie bine documentate şi să faci un pic de research înainte de a scrie despre un subiect anume.
Dacă ai ceva de spus, iți place să te exprimi prin scris sau ai cunoștințe ce ar putea fi de folos altcuiva te poți gândi şi la câştiguri financiare din blogul tău. Măcar ca la o modalitate de întreținere a ceea ce vrei să faci, şi de ce nu, şi ca la un mod de viață şi mijloc de trai. Sunt multi care o fac şi pe piață încă sunt locuri pentru idei noi.
Chestii de care vei avea nevoie
#1 Domeniu
Să trecem la partea practică. O să ai nevoie de un domeniu. Domeniu însemnând ceva de genul http://www.domeniultau.ro sau http://www.domeniultau.com sau alte extensii de genul .net, .info etc.
Dacă dorești să-ți cumperi domeniu.ro te sfătuiesc să o faci chroot.ro.
Tot de la ei poți achiziționa și găzduire sau domeniu.com .Sunt cei mai de încredere şi au şi prețuri foarte bune.
#2 Hosting
Următorul pas este cumpărarea unui pachet de hosting. Alegerea unei firme care oferă servicii bune de hosting uneori poate fi dificilă. Cu puțin noroc şi research poți alege o firmă cu care să te înțelegi ani buni. Eu folosesc de mulți ani (din 2010) serviciile celor de la Claus Web. Sunt înțelegători, au prețuri bune, şi nu am avut probleme deosebite cu ei. Uptime-ul fiind de 99.99%.
De la ei folosesc un Pachet de hosting Shared care imi e mai mult decât necesar pentru ce am eu nevoie momentan. Hostingul Shared este mai ieftin şi este tocmai bun dacă ai un blog aflat la început sau în creştere.
Când vei ajunge cu blogul la maturitate şi vei avea foarte mulți vizitatori pe zi vei trece la un server dedicat care îi poate duce pe toți în spate. Dar pentru a ajunge la acest nivel este nevoie de multă muncă şi efort. Pachetele shared de la Clausweb oferă şi cPanel. Acesta face mai facilă instalarea unei platforme de Blogging (în cazul meu WordPress), acest lucru putându-se realiza doar prin câteva click-uri.
#3 Platformă sau CMS
WordPress este în opinia mea şi a multora de departe platforma cea mai bună şi pe care o recomand cu căldură. Motivele sunt nenumărate:
- în primul rând este gratuită,
- este cea mai cunoscută, utilizată şi prin urmare întreținută, fiind folosită de cei mai importanți bloggeri atât de pe piața autohtonă cât şi din afară,
- oferă numeroase plugin-uri vitale, mare parte dintre ele fiind gratuite,
- poate fi folosită pentru aproape orice, de la blogging până la site-uri de prezentare sau magazine online.
#4 Template
Şi acum să trecem la temă. Când zic temă mă refer la template, adică la modul cum arată blogul, la modul cum este organizat vizual şi funcționează în partea vizibilă de către cititor.
Una dintre cele mai bune teme și care își merită banii este Astra și o găsești AICI. Are numeroase posibilități de customizare și primește mereu Update-uri.
#5 Pluginuri
Ca blogger sau ca utilizator de WordPress.Org există câteva pluginuri de nu te poți lipsi dacă vrei ca blogul tău să fie unul profesionist, optimizat pentru motoarele de căutare şi pentru vizitatori.
Principalele pluginuri gratuite pe care e bine să le instalezi şi setezi sunt:
- Contact Form 7, care îi permite vizitatorului să-ți trimită un mesaj tip email în cazul în care vrea să ia legătura cu tine, de ce nu, pentru ofertă de publicitate din care ai mai putea câștiga ceva bănuți.
- Akismet, care opreşte comentariile spam, în genul celor care nu comentează on topic ci vor doar să-ți vândă ceva.
- All in One SEO Pack, după cum spune şi numele este un plugin de optimizare pentru motoarele de căutare. O funcțiune importantă este faptul că te lasă să aduci url-uri canonice, adică url-uri pentru articolele tale care să nu se repete în rezultatele motoarelor de căutare, repetarea linkuri-lor nefiind chiar un lucru de dorit. O altă funcțiune este setarea de keywords pentru articole dar acest lucru în momentul de față nu prea mai contează pentru Google. All in One SEO Pack mai oferă şi alte funcționalități precum crearea unei hărți XML a blogului ce poate fi înscrisă în Google Webmaster Tools, acest fapt îmbunătățind vizibilitatea în motoarele de căutare.
- WP Fastest Cache. Micşorează viteza de încărcare a blogului prin crearea unei versiuni cache şi prin comprimarea anumitor fişiere. Mai oferă şi alte funcționalități precum folosirea unui CDN, dar acest lucru este deja pentru website-urile mari şi foarte mari. O alternativă pentru acest plugin este W3 Total Cache.
Acestea sunt doar cele strict necesare la început. De-a lungul timpului s-ar putea să mai ai nevoie de câteva în plus. În general e bine să nu aglomerezi prea mult site-ul pentru a nu mări timpul de încărcare. Nimănui nu-i place un site care se încarcă foarte lent, iar dacă acest lucru se întâmplă e posibil ca vizitatorul să renunțe la a-ți mai vizita site-ul.
În partea a doua o să continui cu alte câteva puncte foarte importante de care e bine să ții cont când setezi un blog şi cu încă alte câteva detalii. Pe curând!
Comenteaza