De ce SSL?

Cum spuneam într-un articol mai vechi certificatele SSL nu mai sunt un lucru chiar nou printre bloggerii români. Am observat că tot mai mulți și mai mulți îl folosesc. Pe cele mai importante și citite bloguri românești îl găsești numaidecât. Într-un cuvânt: majoritatea site-urilor care sunt cât de cât în pas cu ce se întâmplă în online sunt dotate cu SSL.

Motivul principal pentru care un certificat SSL este o cerință aproape obligatorie este pentru ca pagerank-ul blogului să nu aibă de suferit. În plus, de anul acesta, Google va marca website-urile fără SSL ca fiind nesigure.

Cum faci să ai SSL gratuit?

Sunt mai multe metode prin care poți avea SSL gratuit. Să vedem care sunt.

#1 Firma ta de hosting îl oferă gratuit

Este posibil ca firma pe care ai găzduit blogul să ofere, printre altele și SSL gratuit. De obicei acesta este pe un IP shared. Asta înseamnă că îl vei împărți cu alți utilizatori. Însă pentru un blog mic sau în creștere este Ok. Firma care hostează blogul meu, Claus Web, oferă certificate plătite dar și un astfel de SSL gratuit. În cazul meu, tot ce a trebui să fac a fost să comand certificatul, să aștept propagarea și să instalez plugin-ul Really Simple SSL care face toată treaba. Apoi, gata! Site-ul meu a fost oficial securizat!

SSL exemplu

De reținut că va trebui să faceți și schimbările necesare în Google Analytics și Google Webmaster Tools.

Aceste schimbări constau în actualizarea link-ului (cu https) respectiv actualizarea hărții XML a blogului, în așa fel încât aceasta să înceapă cu https. Harta va trebui să o generați din nou, dar sunt multe pluginuri WordPress ca fac asta.

#2 Certificatele SSL oferite gratuit de Cloudflare

Cloudflare este în principal un serviciu de CDN (Content Delivery Network) dar oferă și certificate SSL. Au pe lângă pachetele lor premium și unul gratuit. Cloudflare oferă certificate SSL de la Comodo.

#3 Certificate oferite gratuit direct de către CA (Certificate Authorities)

Obținerea și instalarea unui certificat obținut prin această metodă este ceva mai tehnică. Dar se poate. Două din autoritățile care le oferă sunt Let’s Encrypt  și Comodo.

Voi cum ați securizat website-ul vostru?