Sănătatea este prioritară când vine vorba despre starea de bine. Firește de la o vârstă încep să apară probleme. Dar până la vârsta aceea poți duce un mod de viață care să te ferească de probleme de sănătate la vârste mai înaintate. Și chiar și atunci nu e totul pierdut.
În acest articol o să vorbesc despre câteva metode, testate pe propria-mi piele, despre cum să ai o stare de sănătate foarte bună.
O stare de sănătate bună vine la pachet cu multe beneficii. În primul rând elimină stresul organismului și al tău și conferă o stare generală de bine.
Când spun sănătate aici mă refer atât la cea fizică, psihică, cât și la confortul emoțional.
Dar hai să vedem puțin ce am putea face pentru a fi mai sănătoși…
De notat că nu sunt vreun doctor și nu am cunoștințe avansate în domeniu. O să vorbesc aici doar din experiența proprie.
Și o să încep cu “nu”-urile. Ce nu e bine să faci dacă vrei să ai o sănătate de fier.
#1 Renunțarea la fumat
Pot să mi se aducă o mie de argumente de către fumători care să mă convingă că acest obicei este inofensiv pentru că nu o să reușească. Am întâlnit și persoane în vârstă care îmi spuneau că fumează de copii și sunt sănătoși tun. Cum că diferă de la organism la organism…Eu am să spun în felul următor: acele persoane nu sunt cinstite. Și nu o fac cu intenție ci ele chiar cred ceea ce spun.
Fumatul afectează calitatea vieții. Asta e foarte clar. În afară de faptul că nu se oxigenează creierul la capacitate maximă, poate degrada funcții importante ale organismului. În felul acesta tu poți să ajungi și la vârsta de 80 de ani și să fii fumător însă nu ai fost pe deplin bucuros de ea. Pentru că în mod inevitabil fumatul ți-a afectat viața, sănătatea, chiar dacă poate nu te-a durut nimic și nu ai avut probleme majore.
#2 Consum de alcool în cantități moderate
Alcoolul afectează funcțiile ficatului. Iar atunci când un organ este afectat întreg organismul are de suferit. O boală poate declanșa alta. Așa că cel mai bine e să eviți consumul de alcool sau să-l consumi în cantități foarte mici.
#3 Nu pierde nopțile
Organismul uman are fabuloasa putere de regenerare. Asta se întâmplă în timpul somnului. Atât creierul se reface prin somn cât și mușchii și celelalte organe. Dacă privezi organismul de acest minunat dar pe care l-a lăsat creatorul oamenilor în timp organismul are de suferit…oboseală, iritare, inconfort emoțional.
Acum să trecem la “da”-uri.
#1 Fă exerciții fizice!
Orice tip de exercițiu fizic este benefic. Chiar și 5 minute de mișcare practicate dimineața cu regularitate pot face în timp adevărate minuni. Ideal ar fi să exersezi până apare transpirație pe frunte.
#2 Bea apă îndeajuns!
Nu e de ajuns să bei apă doar când ți-e sete. Va trebui să bei măcar 2 L de apă pe zi. Și asta nu doar pentru o zi sau două sau când e caniculă ci zilnic
#3 Alimentează-te corect!
Evită pe cât poți prăjelile care sunt o adevărată otravă pentru ficat. Încearcă pe cât poți să mănânci sănătos. Cu cât mai multe fructe și legume cu atât mai bine. Carnea își are și ea rostul ei așa că nu trebuie să renunți la ea. Conține proteine și alte elemente care nu se găsesc în altă parte.
#4 Vizite la doctor
Dacă vezi că te supără ceva, te doare sau ai vreun disconfort sau orice altă problemă de natură medicală nu aștepta să se învechească. Mergi la medic. Fie că e vorba de o carie, de pete apărute pe piele sau orice alt semn care arată că ceva nu e în regulă, apelează la medic.
Mai sunt multe lucruri de spus despre cum să fii sănătos tun însă cam acestea sunt cele principale. Cele esențiale de care e bine să ții cont.
Voi cum vă protejați și întăriți starea de sănătate?
Comenteaza