Sau time management și productivitate. Există multe cărți, multe idei și multe aplicații pe tema aceasta. De unde vine de fapt ideea de time management?

Aș zice că din cultura americană. Nu au inventat ei asta dar i-au dat o denumire și au marketat-o. Au scris cărți, au dezvoltat aplicații și au ținut seminarii.

Organizarea timpului era și înainte. Și era și la noi. Și nu era idee ci practică. Că bunica la ora 5 trebuia să mulgă vaca și la 7 să dea mâncare la animale. Iată time managementul românesc. Decând cu industrializarea, de când cu tehnologia, internetul și dispozitivele mobile toată lumea (inclusiv eu) au devenit preocupații de acest așa-zis domeniu. La fel probabil ca și de parenting…copii erau crescuți și înainte, iar parentingul se făce întrebând vecina sau discutând cu colegele de muncă. Acum sunt site-uri și cărți de parenting. Canale YouTube de parenting, bloguri și articole de blog de parenting.

Și cumva este îndreptățită toată treaba aceasta pentru că, iată, acum stăm izolați în case. Contactul uman este limitat. Ceea ce după părerea mea nu e rău, e incredibil de rău. Pentru că a avea interacțiune cu semenii e esențial în buna-funcționare a omului. În special a pshihicului lui. Nu poți înlocui asta cu chat-ul, cu mesajele, cu messengerul sau convorbirile telefonice de pe WhatsUp. La fel cum nu poți face dragoste pe WhatsUp. Și nu poți face copii pe Skype sau Viber. E necesar contactul uman.

Am divagat. Să revin la time-management.

Suntem la nuntă, așa că să jucăm. Adică s-a inventat termenul deși a existat și înainte faptul, așa că să-l dezbatem. Să îl adoptăm, să-l folosim și să-l includem. Asta pentru că nu mai e un termen ci prin natura evoluției lucrurilor a devenit un fapt. Un fapt care e inclus în viața de zi cu zi a multora dintre noi. A multor programatori, freelanceri, etc.

Așa că, cum îți organizezi timpul?

În primul rând când lucrezi în regim de freelancing sau de acasă este esențial după părerea mea să te trezești dis-de-dimineață. Posibil la ora 5. Și dacă se poate să nu te culci la loc sau să adormi cu PC-ul în brațe ori folosit drept pernă. Asta e mai greu uneori.

În al doilea rând e important să te odihenști bine. Să fi la ora 10 în pat iar la ora nouă să ai închise toate monitoarele și toate telefoanele.

Astea sunt niște linii principale. Dacă ar fi să intru în detalii aș mai spune că e bine să ai pauze. La o oră 10 minute. Și asta e destul de greu pentru că dacă intrii într-o chestie vrei să te ții de ea până o rezolvi. Sau, dacă te apuci de o chestie și nu ești productiv, doar te uiți în monitor și nu ai nicio idee ce să faci sau te miști lent, după 50 de minute ți se va părea că ai muncit destul. Așa că ești tentat să sari peste pauză sau să nu o respecți la timp.

Reversul medaliei ar fi că te simți obosit și iei pauză mai mult decât trebuie sau nu mai faci nimic în ziua aia după vreo 2 ore în care ție ți se pare că ai muncit mult sau chiar ai muncit mult.

Tu cum îți organizezi timpul?


PENTRU A PUTEA CÂȘTIGA BANI CU DAEDALUS ONLINE TREBUIE SĂ VĂ CONFIRMAȚI CONTUL PE EMAIL DUPĂ ÎNREGISTRARE blank