Vorbim la nivel de idee. În primul rând trebuie să începi de jos sau de cât mai jos și să crești treptat. Nu există la noi în România, și probabil nicăieri în lume să bagi milioane de dolari în ceva din prima, și ca mai apoi să aștepți să faci mulți bani. Nimic mai greșit. Mai degraba îi pierzi.

Conceptul de afacere pentru care facem astăzi un exercițiu de imaginație în acest articol este ceva de genul butic, sau magazin mic, chioșc. Genul de afacere de la care te ridici treptat și sigur. Începi de jos cu câteva produse…sucuri, ape minerale, napolitane, poate și ceva jucării pentru copii, ceva electrice, etc. Trebuie sa-ti gasesti un loc pe care să-l închiriezi.

Este posibil să mai existe în oraș ceva de genul da cum al tău e la o distanță considerabilă decât concurența, te apuci și închiriezi, bagi marfa, pui actele toate în regulă si astepți clienți. S-ar putea să ai unul pe zi în cazul în care mai nimeni nu stie ce se petrece acolo.

Din vorbă în vorbă fosti clienți multumiti, si atmosfera de acolo s-ar putea sa aducă și alți clienți. Care la rîndul lor pot recomanda mai departe. Și astfel începi deja să-ți construiesti o rețea de clienți fideli.

Să spune că ți-a venit acel prim client care cumpără prima dată de la chiosc. El trebuie recompensat cumva. Macar cu un zambet de mulțumire.

Ai afacerea. Produsele sunt. Esti pusa in regulă cu toate actele. Sa vina clientii. Dar ei nu vin. Merg in vechile lor locați. Nu începe să demembrezi aparatele de cafea și să scoti marfa afara. Înca nu e timpul sa renunți. În schimb rezistă cât mai mult timp in acel loc. Cu timpul vor începe sporadic să mai vină. Începe să fie incurajator. Apoi iar câteva zile nimic…

Asta este cea mai aiurea parte atunci cînd te ocupi cu retail și ai un magazin mic…În unele zile vinzi foarte putin. Trebuie să reziști tentației de a închide afacerea. Pentru că până la urmă vei reuși. Ideea este să mergi înainte, indiferent de cât de mult sau puțin vinzi. Pentru că vor fi și zile bune dar și zile urâte, fără clienți sau, cu clienți de calitate slabă, care te fac să te simți aiurea.